PAÍS BASC

El PNB estudiarà dilluns el possible relleu d’Urkullu com a candidat a ‘lehendakari’ en les eleccions basques

El polític biscaí deixarà de dirigir el Govern del País Basc després de més de 10 anys en el càrrec

El PNB estudiarà dilluns el possible relleu d’Urkullu com a candidat a ‘lehendakari’ en les eleccions basques

PARLAMENTO VASCO

1
Es llegeix en minuts

L’executiva del PNB, l’Euzkadi Buru Batzar (EBB), ha anunciat aquest divendres que en la seva reunió setmanal de dilluns vinent abordarà la candidatura per a ‘lehendakari’, amb el possible relleu d’Iñigo Urkullu.

L’EBB ha assenyalat en la seva nota que «no entrarà a valorar informacions periodístiques», en resposta a la notícia publicada per ‘El Correo’, que informa que l’EBB ja ha comunicat a Urkullu que no el proposarà per repetir com a candidat a ‘lehendakari’.

Segons la televisió pública basca Euskal Telebista, la decisió de rellevar Urkullu es va prendre ahir en una reunió del president de l’EBB, Andoni Ortuzar, amb els presidents territorials del partit.

«L’Euzkadi Buru Batzar encara no ha donat inici al procés per a la configuració de les candidatures amb què el PNB es presentarà a les pròximes eleccions basques» de la primavera vinent, ha aclarit la direcció del partit en la seva nota.

Aquest procés s’obrirà precisament en la reunió de l’EBB de dilluns vinent.

La direcció nacional del PNB s’ha limitat a comunicar que «està previst que abordi aquesta qüestió en la reunió que celebrarà dilluns vinent, 27 de novembre» i que «informarà oportunament i puntualment de l’inici de l’esmentat procés».

L’EBB no designa els candidats del PNB, però sí que fa una proposta a les organitzacions locals per iniciar el procés electoral intern, en què les votacions dels ‘batzokis’ decideixen els candidats.

A més, en la primera volta electoral d’aquest procés intern, les organitzacions municipals també poden proposar altres candidats diferents dels presentats per l’EBB.

El resultat de la votació de la segona volta dels ‘batzokis’ determina qui serà el candidat, ja que els apoderats de l’Assemblea Nacional estan obligats a votar en el mateix sentit que ho ha fet l’agrupació local que representa.

Notícies relacionades

Urkullu (Alonsotegi, Biscaia, 1961) és el ‘lehendakari’ des del 2012. En aquesta primera legislatura va governar en minoria en solitari i en les dues següents (2016-2020 i 2020-2024) en coalició amb els socialistes bascos.

Abans de ser ‘lehendakari’, Urkullu va presidir l’EBB i l’executiva biscaïna del PNB (BBB) i en els dos càrrecs va succeir l’actual president del PNB, Andoni Ortuzar.