El PSC demana la compareixença de la directora d’Inspecció de Treball per les obres del Camp Nou

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació d’EL PERIÓDICO sobre les condicions laborals dels treballadors de la reforma del Camp Nou s’abordarà al Parlament. El PSC reclama explicacions al Govern sobre la situació dels obrers després que els treballadors hagin denunciat «explotació laboral» i de constatar-se les condicions de vulnerabilitat social en les quals viuen. Els socialistes han sol·licitat, a més, la compareixença a la Cambra catalana de Luz Bataller, directora general d’Inspecció de Treball de la Generalitat. Dimecres, aquest departament va posar en marxa una macroinspecció a les instal·lacions de l’Espai Barça.

El diputat del PSC Pol Gibert ha demanat la compareixença de Bataller a la Comissió d’Empresa i Treball del Parlament per saber de primera mà si la Conselleria de Treball és coneixedora de la situació laboral dels obrers del Camp Nou. En concret, els socialistes volen que Bataller expliqui «les actuacions d’Inspecció de Treball respecte de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’obra de l’Espai Barça, arran de la denúncia d’explotació laboral exposada a EL PERIÓDICO».

A més, Gibert ha registrat una bateria de preguntes que Treball haurà de respondre per escrit al grup parlamentari socialista. «¿El Govern era coneixedor de les situacions descrites pels treballadors de l’obra de l’Espai Barça explicades a EL PERIÓDICO?» és una de les preguntes registrades. El socialista també reclama conèixer les accions que ha pres l’Executiu i el seu resultat, a més de les conclusions de les inspeccions prèvies realitzades a l’obra i el seu resultat.

Les nòmines recopilades per aquest mitjà durant cinc mesos d’indagacions mostren presumptes fraus salarials entre les companyies subcontractades per Limak, la societat a què el Barça va adjudicar la reforma del seu estadi. Les nòmines esmentades reflecteixen remuneracions per sota del conveni del sector de la construcció de la província de Barcelona i minves respecte a aquest d’entre 100 i 600 euros. No obstant, la principal denúncia que transmeten les desenes d’empleats entrevistats són les prolongacions de jornada, amb setmanes laborals que ronden les 55 hores de manera ordinària sense cobrar les hores extraordinàries, tal com reflecteixen les seves nòmines.

Notícies relacionades

El PSC també demana explicacions sobre les reunions que es podrien haver produït entre els membres de l’Executiu, la constructora Limak i el Barça, abans i després de la publicació de la investigació d’aquest diari. Busquen conèixer quantes reunions s’han fet, qui hi ha participat i quins resultats es desprenen d’aquestes trobades. Sobre les empreses subcontractades, els socialistes volen que el Govern expliqui quantes inspeccions els han realitzat en els últims cinc anys i amb quins resultats.

Dimecres, un grup d’agents d’Inspecció de Treball van efectuar una visita a les obres del Camp Nou, la més gran de les quatre realitzades fins ara. La reforma va començar al juny i hi va haver inspeccions al juliol, setembre i octubre. En matèria de prevenció i seguretat laboral els agents no hi han detectat deficiències greus, més enllà d’algun requeriment menor, tal com reconeix el mateix Barça. En matèria laboral, al setembre sí que s’hi van detectar presumptes irregularitats, com la possible suplantació d’identitat per part d’un treballador, que operava amb els papers d’una altra persona. A més, la Generalitat està revisant nòmines per certificar si hi ha o no deficiències en aquest aspecte.