El PP rebutja il·legalitzar ERC i Junts com reclama Vox

Gustavo Valiente / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP, amb la seva majoria absoluta, té la clau del Senat i aquest dimarts l’ha utilitzat per tancar la porta a una iniciativa registrada per Vox en la qual sol·liciten la il·legalització d’ERC i Junts. Els populars han tombat la moció presentada pel partit d’extrema dreta en el qual es plantejava la il·legalització de les formacions independentistes «pels seus constants intents d’alterar la pau pública, la convivència i d’acabar amb la democràcia», i se’ls arribava a relacionar amb activitats terroristes.

Els tres senadors de Vox s’han quedat sols aquest dimarts en la defensa d’aquesta iniciativa, que, sense pretendre dissimular res, instava el Govern a «la il·legalització dels partits polítics Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, per entendre que en la seva activitat han vulnerat els principis democràtics». En concret, al·ludeixen a l’article 9 de la llei orgànica de partits polítics, que estableix que s’il·legalitzaran les formacions que recolzin «políticament l’acció d’organitzacions terroristes per a la consecució de les seves finalitats de subvertir l’ordre constitucional o alterar greument la pau pública».

Mentre que la posició dels dos partits del Govern i de tots els seus socis era clarament coneguda, el focus ha estat posat en el PP, malgrat que ja s’ha desmarcat d’aquest tipus d’iniciatives en altres ocasions. La senadora conservadora Yolanda Ibarrola ha criticat que els de Santiago Abascal hagin impulsat aquesta iniciativa buscant «un forçat protagonisme» i utilitzant-la d’«altaveu que els faci semblar els principals defensors d’Espanya».

Defensa contundent

Notícies relacionades

«La dissolució d’un partit polític és de les mesures més greus que es poden adoptar en democràcia. El pluralisme polític és un valor superior del nostre ordenament jurídic», ha recordat Ibarrola als senadors ultres. A més, ha apuntat que actualment s’està investigant l’expresident Carles Puigdemont per terrorisme amb Tsunami Democràtic, però que no hi ha ni una sola sentència ferma» que avali la il·legalització de Junts.

A tall de conclusió, la dirigent popular ha avisat que amb gestos d’aquest tipus «qui acaba beneficiant-se és Pedro Sánchez i els seus socis». «La situació és greu i cal obrar amb responsabilitat. Farem tot el que en dret càpiga per frenar la deriva tirànica, però amb serietat, contundència i de manera eficaç», ha sentenciat.