Alt tribunal

El Suprem desestima la petició de Vox de suspendre el debat d’investidura de Sánchez

La Sala Penal adopta aquesta decisió «al no haver-hi elements que justifiquin la procedència de suspensió de l’acte parlamentari dirigit a la investidura del president del Govern»

El Suprem desestima la petició de Vox de suspendre el debat d’investidura de Sánchez

EP

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat la petició de Vox de paralitzar el debat d’investidura mentre estudia si admet a tràmit la querella que va presentar la formació contra el president en funcions, Pedro Sánchez, l’expresident català fugit Carles Puigdemont, el PSOE i Junts per la suposada comissió dels delictes de suborn, encobriment o col·laboració del terrorisme, usurpació de funcions del Poder Judicial i negociacions prohibides a funcionaris públics, en el marc de les negociacions per a la investidura.

La Sala Penal ha adoptat aquesta decisió «al no haver-hi elements que justifiquin la procedència de suspensió de l’acte parlamentari dirigit a la investidura del president del Govern».

L’alt tribunal es pronuncia així després que el partit presentés ahir la seva querella de 97 de folis, en la qual sol·licitava com a mesura cautelaríssima la suspensió del debat d’investidura fixat per a aquest dimecres i dijous al Congrés dels Diputats.

El Suprem ha dictat una providència en la qual designa com a ponent el magistrat Eduardo de Porres i dona un termini de cinc dies a Vox perquè aporti poder especial en què consti contra qui va dirigida la querella i el delicte.

En la seva querella presentada ahir, Vox assegura que era pertinent paralitzar el debat d’investidura de Pedro Sánchez perquè li resulta «evident» que «si no es coneix amb exactitud la manera en què s’executarà el contingut de l’acord» del PSOE amb Junts –que inclou la llei per amnistiar una dècada del procés– «no podrà evitar-se que s’obtingui la seva finalitat».

Des del partit diuen que aquesta llei d’amnistia suposarà una «intromissió en les funcions constitucionals de jutges i tribunals, vulneració de la igualtat dels espanyols davant la llei» i «vulneració de la tutela judicial efectiva».

Així les coses, la formació incideix que està «en perill» el sistema democràtic i que, per això, no hi ha «res més urgent que adoptar les mesures proposades». I remarca que en cas de suspendre’s el debat «cap perjudici patirà l’Estat de dret i la democràcia ja que en tot cas la conseqüència serà cridar de nou a les urnes el poble espanyol».

Notícies relacionades

Ara, després de rebutjar paralitzar de forma cautelar la investidura, queda pendent que el Suprem es pronunciï sobre l’admissió a tràmit de la querella. En declaracions als mitjans de comunicació, el líder de Vox, Santiago Abascal, va dir ahir que confiava que els magistrats utilitzessin «totes les eines legals» a la seva disposició per «aturar aquest cop».

De cara al fons de l’assumpte, la formació sol·licita la pràctica d’una sèrie de diligències en el marc de la investigació contra Sánchez, Puigdemont i els seus respectius partits. A més de demanar la declaració dels querellats, també reclama que se citi com a testimonis el president del CGPJ, Vicente Guilarte; el ministre de Presidència, Félix Bolaños; el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán; el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; i el cap de premsa de Puigdemont, Àlex Sarri, entre d’altres.