Tots els anuncis de Sánchez en la investidura: transport gratuït, llei de paritat o pujada de l’SMI

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha exposat davant tot el Congrés el seu projecte polític. Aquest pel qual vol ser reelegit president del Govern, una cosa que passarà, tret de sorpresa, aquest mateix dijous. Durant gairebé dues hores, el líder del PSOE ha anat anunciant pinzellades de les iniciatives que vol dur a terme en aquesta legislatura. La concreció ha sigut escassa i, a més, moltes de les mesures són promeses antigues que van quedar en res davant l’avanç electoral. Tot i així, ha posat alguna proposta nova sobre la taula, com la gratuïtat del transport per als joves i els aturats.

Mesures laborals

Com s’incloïa en l’acord que va firmar el PSOE amb Sumar, s’aprovarà un nou estatut dels treballadors que garanteixi per llei que el salari mínim interprofessional augmenti cada any per mantenir-se en el 60% del salari mitjà espanyol. També ha recordat que impulsarà la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals sense rebaixa salarial.

Sanitat i educació

El cap de l’Executiu en funcions ha assenyalat que una de les seves principals preocupacions és reforçar l’Estat del benestar. Així, ha proposat a aquells governs autonòmics que ho desitgin un pla per rebaixar la llista d’espera en la sanitat pública, tot i que no n’ha donat més detalls. En aquest mateix sentit, ha assenyalat que es reforçarà l’atenció primària, s’inclouran els tractaments bucodentals i oftalmològics per als més joves i es buscarà un pacte d’Estat per la salut mental.

En matèria d’educació, ha posat el focus en l’ampliació de les ajudes del menjador, la disponibilitat d’activitats extraescolars i l’increment de les beques, així com el descens de les taxes.

Drets socials

Seguint la línia de la passada legislatura, Sánchez ha posat l’accent en la necessitat de simplificar els tràmits administratius. En aquest sentit, ha anunciat que promouran una llei que estableixi un màxim de 30 dies per a la recepció de prestacions socials. D’altra banda, ha assegurat que se simplificaran els requisits d’accés a l’ingrés mínim vital i que s’incrementaran les partides per a les ajudes a la dependència.

Transport i IVA

Una de les poques mesures que ha sorprès és que a partir de l’1 de gener el transport públic serà gratuït per a tots els menors, els joves i les persones aturades. No obstant, no ha detallat fins a quina edat es podran beneficiar d’aquesta mesura ni com es farà. També ha anunciat que la rebaixa de l’IVA a alguns dels aliments de primera necessitat continuarà vigent fins al juny del 2024.

En un altre ordre de coses, ha apuntat que elevaran de 30.000 euros a 38.000 el llindar de renda mitjana perquè més famílies es puguin acollir a l’alleujament hipotecari actual.

Igualtat i conciliació

Sánchez ha assegurat que recuperaran la llei de representació paritària que va anunciar abans de les eleccions generals. Aquesta norma obligaria que hi hagi un 40% mínim de dones als futurs governs i als consells d’administració de les grans empreses. Per millorar la conciliació, ha anunciat que s’ampliarà fins a les 20 setmanes el permís de maternitat i paternitat, una cosa que també reflectia l’acord amb Yolanda Díaz. Així mateix, recuperen de l’anterior legislatura la intenció d’equiparar les famílies monoparentals amb dos fills a la protecció de les famílies nombroses.

Els abusos de l’Església

Notícies relacionades

Dues setmanes després que el Defensor del Poble publiqués un informe en el qual s’apunta que la dimensió dels abusos sexuals a Espanya, només en l’àmbit religiós, podria afectar 440.000 víctimes, Sánchez ha afirmat que modificaran la llei perquè els delictes d’agressió i abusos sexuals a menors no estiguin limitats a un moment concret i la responsabilitat civil no prescrigui. A més, es crearà un fons estatal per al pagament d’ajudes i compensació a les víctimes.

Palestina

En matèria internacional, el líder del PSOE amb prou feines s’ha mullat. El que sí que ha dit és que condemna els atemptats de Hamàs contra Israel, però també els atacs indiscriminats contra la població palestina. En aquest sentit, ha afirmat que «el nou Govern treballarà a Europa, i per descomptat a Espanya, per reconèixer l’Estat palestí».