Investidura: els 10 detalls de l’auditori de Sánchez

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Gairebé dues hores ha estat Pedro Sánchez a la tribuna del Congrés per explicar el seu projecte polític. Mentre les càmeres de televisió enfocaven el candidat a la investidura, que tret de sorpresa sortirà elegit president del Govern central aquest dijous, l’auditori que l’escoltava deixava una desena de detalls dignes de ser tinguts en compte i que permeten entendre moltes coses. Tant del que ha sigut, com del que serà.

1. La tribuna de convidats ha sigut molt variada. Hi havia dos dels presidents autonòmics del PSOE, Adrián Barbón (Astúries) i María Chivite (Navarra), però més importants han sigut les absències, en aquest cas del castellanomanxec Emiliano García Page. Dels del PP, pocs. En primera línia només el successor d’Alberto Núñez Feijóo a Galícia, Alfonso Rueda, que s’ha passat tota l’estona xerrant animadament amb Barbón. 

2. Entre els convidats, en silenci i escoltant tota l’estona, sense aplaudir, però tamborinant amb els dits sobre les cames en alguns moments, hi havia Luis García Montero, poeta i, des del 2018, el director de l’Institut Cervantes. No hi era, no obstant, una de les principals figures d’aquests actes, el pare Ángel, que està ingressat a l’hospital

3. Sense abandonar aquesta tribuna de convidats, un s’hi podria trobar amb una ministrable, la líder de Més Madrid, Mónica García, que ocuparà el Ministeri de Sanitat en el futur Govern, com a quota de Sumar. Al seu costat hi havia Rita Maestre, portaveu de la formació a l’Ajuntament de Madrid.

4. Ja a baix, a l’hemicicle, a l’arena política, no han faltat moments dignes d’esment. El primer, l’entrada de l’exvicepresidenta Carmen Calvo, i l’exministre de Transports, Jose Luís Ábalos, per asseure’s a la tercera fila. En la investidura del 2020 eren dos dels pesos pesants de Sánchez, els seus principals escuders. 

5. Després hi han arribat les dues ministres de Podem, Irene Montero (Igualtat) i Ione Belarra (Drets Socials), conscients ja que no repetiran en el càrrec. Després de la seva ruptura amb Yolanda Díaz, les dues dirigents han evidenciat la seva soledat. En el grup blau no hi havia ningú més. A més, no han aplaudit Sánchez en cap moment. Tampoc ho ha fet Alberto Garzón, ministre de Consum en funcions, que s’ha passat les dues hores subratllant un llibre.

6. Dues files per darrere de Montero i Belarra hi havia el vicesecretari general institucional del PP, Esteban González Pons, que ha encapçalat la resposta crítica a les paraules de Sánchez. Entre continus escarafalls –obria frenèticament els braços, feia gestos amb la boca i s’enduia les mans al cap– ha cridat al cap de l’Executiu en més d’una desena d’ocasions. 

7. Feijóo guardava silenci. El líder del PP s’ha passat les dues hores alternant la vista entre el paper que tenia al davant i la cara de Sánchez. No ha cridat ni protestat. En alguns moments compartia rialles amb Cuca Gamarra i Carlos Rojas. Algun xiuxiueig, però poc més.

8. Mateix tarannà hi ha mantingut Santiago Abascal. Des del grup de Vox han arribat crits, però han quedat tots enfosquits per les protestes del PP. A més diputats –137 de populars davant 33 d’extrema dreta–, més soroll.

Notícies relacionades

9. Els socis de Sánchez, els que aquest dijous el faran de nou president del Govern, han estat en silenci. Sense aplaudir. Gabriel Rufián alternava la mirada entre el mòbil i un full en el qual anava prenent apunts, Mertxe Aizpurúa anava amb llibreta a la mà, recolzada sobre el genoll, i Aitor Esteban escrivia sense pausa sobre la taula.

10- I ja, com a dada de color, cal apuntar que en alguns seients dels més de 350 diputats reposaven els abrics, necessaris per al temps plujós que acompanya aquesta investidura, però que sobre el del secretari general del PCE, Enrique Santiago, hi havia una kufia palestina.