Cambra alta

El PP aprova al Senat la reforma del reglament per dilatar la llei d’amnistia

Continua el seu curs amb una autoesmena del PP per incloure un apartat que obligui els ministres a comparèixer

Investidura de Pedro Sánchez, en directe | Novetats d’última hora amb el registre de l’amnistia i data de la sessió

El PP aprova al Senat la reforma del reglament per dilatar la llei d’amnistia

A. Pérez Meca - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP ha culminat aquest dimarts la reforma del reglament del Senat fent ús de la seva majoria absoluta. Tres mesos després que es constituís el Senat, els populars han esmenat les normes d’aquesta institució per mirar de retardar la tramitació de la llei d’amnistia, registrada al Congrés aquest dilluns pel PSOE en solitari. No només això, els conservadors han modificat el reglament de la Cambra alta per obligar Pedro Sánchez i la resta de ministres a comparèixer després que quatre membres del Govern central rebutgessin assistir-hi la setmana passada després de les peticions del PP.

Els senadors populars, amb l’únic suport dels tres parlamentaris de Vox, han aprovat aquest dimecres la reforma del reglament del Senat, avançada per EL PERIÓDICO. En contra, tots els altres partits. Tant pel fons, com per la forma. En menys d’una setmana, el PP ha qualificat la iniciativa a la Mesa de la Cambra alta –on tenen majoria–, n’ha debatut l’admissió a tràmit, l’ha impulsat en comissió i, finalment, l’ha aprovat en ple. L’objectiu d’aquesta urgència era frenar la hipotètica urgència amb què el PSOE i els seus socis tramitaran la llei d’amnistia.

La importància dels temps

En concret, la modificació introduïda pel PP atorga a la Mesa del Senat la capacitat de decidir si una proposició de llei provinent del Congrés es tramita per la via d’urgència, cosa que suposa tenir 20 dies naturals per a totes les qüestions, o no, podent estar la norma fins a un màxim de dos mesos al Senat. A excepció de Vox, totes les formacions han criticat durament la iniciativa dels conservadors. El PSOE ja ha avisat que recorrerà la reforma al Tribunal Constitucional, ja que consideren que contravé l’article 110 de la Carta Magna. 

El canvi del reglament entrarà en vigor aquest dimecres, per la qual cosa afectarà ja la proposició de llei orgànica d’amnistia per a la normalització institucional, política i social de Catalunya que el PSOE ha pactat amb ERC i Junts a canvi dels seus vots en la investidura de Sánchez, que se celebrarà aquest dimecres i dijous. Per tant, una vegada es tramiti al Congrés, on encara no se sap si anirà per la via d’urgència, el PP tindrà a les mans allargar fins a dos mesos els terminis al Senat abans de vetar la proposició o esmenar-la per deixar-la sense efecte. La seva majoria absoluta li permet fer qualsevol cosa. Després, haurà de ser la Cambra baixa qui torni a aixecar aquest veto o aquestes modificacions. 

Altres canvis

Notícies relacionades

Tot i que no era al text original, els populars han introduït una altra modificació del Senat. I és que, des que van presentar aquesta iniciativa i fins aquest dilluns, quan es va debatre en comissió, quatre ministres van rebutjar comparèixer al ple del Senat al·legant que el reglament no els obligava. Els lletrats de la Cambra, en ocasions anteriors, van considerar que sí que havien d’acudir a donar explicacions al ple quan fossin requerits, però que, no obstant, era necessari un aclariment en les normes internes de la institució. 

Fent cas d’aquest diagnòstic, el PP va introduir aquest dilluns una esmena que obliga el president del Govern central i els ministres a comparèixer al ple. La petició la podran fer una cinquena part dels senadors o dos grups parlamentaris, però serà la Mesa –aquest òrgan controlat actualment pels populars– qui doni el vistiplau a la proposta, una vegada escoltada la junta de portaveus. Així, els conservadors s’armen amb una nova eina per assetjar l’Executiu de coalició durant la legislatura i utilitzar el Senat com una cambra des de la qual liderar l’oposició.

Temes:

Senat PSOE Govern