Contra l’amnistia

Novena nit de protestes: càrregues a Ferraz, acampada al Congrés

Novena nit de protestes: càrregues a Ferraz, acampada al Congrés

EPC

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les protestes contra els pactes del PSOE amb els independentistes catalans, que inclouen una amnistia al procés i la condonació de 15.000 milions d’euros a la Generalitat, van tornar aquest dissabte a la nit als carrers de Madrid. Per novena nit consecutiva, 1.700 persones, segons la delegació del Govern, van acudir a protestar a la seu Ferraz i unes 500 van acudir a la convocatòria de l’organització civil de Junta Democràtica al costat del Congrés dels Diputats.

En la primera, com en altres nits anteriors, la policia ha hagut de carregar contra els manifestants que han intentat superar les barreres que impedien arribar a l’edifici del PSOE. En la segona, el tenor ha sigut molt diferent. L’organització civil Junta Democràtica ha llegit un manifest en el qual ha demanat «aturar l’arbitrarietat jurídica actual» amb referència a l’amnistia pactada per Pedro Sánchez amb Junts i ERC. Estaven convocats a les set de la tarda i a les nou encara seguien amb càntics reivindicant una millor democràcia.

Una vintena d’assistents s’han assegut al costat de les tanques col·locades a uns 50 metres de la Porta dels Lleons per impedir que la protesta, pacífica, es produís just al davant. «Fins que ens facin fora», deia una de les joves mentre agafava una de les estoretes que l’organització estava repartint. Un membre de l’equip de seguretat s’ha afanyat a destacar l’«absència de crits», «insults» i «violència» de la convocatòria i ha explicat que, al llarg de la tarda, havien convidat a sortir de la concentració diverses persones que anaven encaputxades.

«Fa 40 anys que fan trampes, amb una llei tramposa i un règim trampós», ha cridat el president de Junta Democràtica, Rubén Gisbert, que ha lamentat que el Congrés s’utilitzi pels partits «per amagar-se i fer els seus pactes, repartint-se els diners, l’avenir, la nació i ara la identitat d’Espanya». Mentre els seus companys s’asseien a les estoretes Gisbert, per a alguns ‘influencer’, drets, es fumava un puro com els de Winston Churchill.

Insults globals

La protesta al carrer de Ferraz ha començat a agafar cos cap a les set de la tarda. El convocant, com els últims dies, ha sigut Vox. A aquella hora, el perfil dels manifestants era de mitjana edat i de gent gran, i també moltes parelles amb nens que assistien, mentre corrien amb el patinet i la bicicleta, als càntics habituals d’aquests dies. «Sánchez ets un fill de puta», «Fins als ous, ens tens fins als ous», «Puto roig qui no voti» i «Que et voti Txapote». Tot queda curt per ‘putodefensar’ Espanya. Només de tant en tant hi havia lemes referents a la independència de Catalunya: «Puigdemont, al furgó» i un «Catalunya és Espanya», van ser els dos principals.

Notícies relacionades

Com a les vuit nits anteriors, la policia ha tallat al trànsit els carrers adjacents i ha blindat la seu del PSOE perquè els manifestants no s’hi puguin acostar. Quan algunes desenes han intentat superar les tanques, s’han produït les càrregues.

A les nou de la nit, el tipus de manifestant ja havia canviat a la zona de Ferraz. Els més grans i les famílies amb nens se’n van anar anant i van començar a arribar joves, molts amb llaunes de cervesa a la mà. Les primeres càrregues han arribat 45 minuts més tard, després que alguns vàndals haguessin llançat objectes, petards i haguessin mirat de superar la barrera policial.