Turull, davant el consell nacional de Junts: «No renunciem a res»

NICO TOMÀS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El consell nacional de Junts per Catalunya, reunit en una sessió presencial i telemàtica, ha ratificat en un ambient d’autoafirmació i optimisme, el pacte d’investidura amb el PSOE. La reunió ha durat aproximadament 1 hora i 40 minuts, en què el secretari general, Jordi Turull, ha defensat amb convicció l’acord: «Que un partit espanyol reconegui que el conflicte ve de 1714 no s’havia reconegut mai», ha afirmat. També la presidenta del partit i la responsable de Junts a Madrid, Laura Borràs i Míriam Nogueras, respectivament, han tancat files, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Les sis intervencions de les bases del partit han sigut totes elogioses respecte al pacte, destacant que Puigdemont ha aconseguit, segons el seu parer, que l’Estat s’assegui a negociar amb l’independentisme, cosa que és una «oportunitat històrica».

Borràs condiciona l’estabilitat

La sessió ha comptat amb una intervenció inicial breu del president del consell nacional, Josep Rull, que ha destacat que l’acord, segons el seu parer, estableix el reconeixement de la nació catalana. Rull ha defensat el paper de Junts en els últims anys. A continuació, Laura Borràs ha destacat el canvi de posició del PSOE sobre l’amnistia i el conflicte català. «El canvi en la narrrativa és absolut», ha remarcat per destacar el paper de Junts. «Junts no ha passat per Madrid i el PSOE ha passat per Brussel·les», ha assenyalat. En la seva intervenció ha elogiat el paper de l’expresident Puigdemont.

Borràs ha defensat la metodologia feta servir per JxCat per negociar amb el PSOE. La dirigent sobiranista ha remarcat que l’estabilitat del Govern de Pedro Sánchez estarà «condicionada» pels avanços en la taula de negociació entre els dos partits.

Turull defensa Borràs

Notícies relacionades

La intervenció més llarga ha sigut la de Turull, que ha remarcat qüestions com que el PSOE reconegui que és el Parlament qui representa la voluntat dels catalans. «No renunciem a res», ha destacat també en un altre moment de la seva intervenció. Sobre l’abast de la llei d’amnistia i si podria beneficiar Borràs, condemnada a quatre anys de presó per manipular contractes, Turull ha afirmat que en la negociació no s’ha parlat de noms i que «en cap moment la presidenta del partit m’ha preguntat» pel seu cas personal. «Mai, en cap moment», ha insistit.

Aquest dissabte i diumenge els militants de Junts votaran telemàticament a favor o en contra de l’acord amb el PSOE. És més que previsible que, ja que l’executiva i el consell nacional han avalat de forma rotunda un pacte liderat per l’expresident Puigdemont, el resultat de la votació telemàtica sigui un aval majoritari a aquest acord.