Baròmetre de novembre

Enquesta CIS: el PP va superar de nou el PSOE en plena negociació de l’amnistia amb ERC i Junts

Enquesta CIS: el PP va superar de nou el PSOE en plena negociació de l’amnistia amb ERC i Junts
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez afronta la investidura amb els vots lligats, però amb una primera enquesta adversa. L’advertència li arriba en aquest cas del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que en plenes negociacions de la llei d’amnistia amb ERC i Junts pronosticava la victòria del PP per 2,5 punts sobre el PSOE, cosa que representa un tomb respecte als dos sondejos anteriors d’aquest organisme.

El baròmetre de novembre del CIS, basat en entrevistes realitzades al principi de mes, amb la llei d’amnistia en el centre de les negociacions del PSOE amb ERC i Junts per a la investidura, atorga al PP un 33,9% en intenció de vot, per davant del PSOE, que cau fins al 31,3%. Sumar aconseguiria un 11,8% i Vox cauria fins al 10% en intenció de vot. L’enquesta es publica tan sols un dia després del pacte segellat per socialistes i postconvergents, tot i que es va elaborar quan la polèmica norma encara s’estava negociant.

Notícies relacionades

El treball de camp del sondeig, que sol rondar les 4.000 entrevistes, va arrencar aproximadament amb la firma, el dia 2, de l’acord del PSOE amb ERC, que incloïa una llei d’amnistia i la condonació de 15.000 milions d’euros del deute de la Generalitat, i va continuar els dies posteriors, marcats per les intenses converses a Brussel·les dels socialistes amb Carles Puigdemont.

Al baròmetre del mes d’octubre, el CIS va donar una situació d’empat tècnic entre el PSOE i el PP, separats per tot just quatre desenes, amb els socialistes en una estimació de vot del 32,6% i els populars en el 32,2%. L’estudi continuava mantenint Sumar com a tercera força política amb un suport del 12,7%, per davant de Vox, amb un 10,1%, malgrat que en les generals de juliol també hi va haver un empat tècnic entre les dues formacions.