Després del pacte d’investidura

L’executiva de Junts avala per unanimitat l’acord amb el PSOE, que les bases del partit votaran el cap de setmana

L’executiva de Junts avala per unanimitat l’acord amb el PSOE, que les bases del partit votaran el cap de setmana

Luis Vizcaíno / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’executiva de Junts per Catalunya, en una breu sessió de mitja hora telemàticament, ha aprovat per unanimitat l’acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. La reunió, amb presència de l’expresident Carles Puigdemont, ha transcorregut sense cap intervenció crítica i només hi han pres la paraula el mateix expresident; la presidenta i el secretari general, Laura Borràs i Jordi Turull, respectivament, i el responsable del consell nacional, Josep Rull. «Tota prudència és poca», ha remarcat Puigdemont, i ha afegit que s’han «establert les bases» per a un acord durant la legislatura.

Puigdemont hi ha intervingut després de Turull per remarcar les condicions d’un acord amb una formació de què Junts «no es fia», amb una clàusula de confidencialitat, reunions mensuals per incorporar qüestions que Junts reivindiqui. Amb un reconeixement del conflicte històric entre Catalunya i Espanya, ha afegit, i cuidant molt «les paraules del document» fet públic aquest dijous. Per la seva banda, la presidenta de la formació, Laura Borràs, ha afirmat que ara el PSOE «porta unes ulleres diferents per mirar la realitat».

L’executiva de Junts ha aprovat l’acord per unanimitat i Rull ha explicat com tindrà lloc aquest divendres el consell nacional, màxim òrgan entre congressos, que també haurà de ratificar el que s’ha acordat. Posteriorment, Junts per Catalunya sotmetrà l’acord d’investidura amb el PSOE a una votació de les seves bases aquest cap de setmana. La votació serà telemàtica i finalitzarà diumenge a les 18.00 hores, així que el resultat podrà conèixer-se, probablement, el mateix diumenge. Prèviament, aquest dijous, JxCat reunirà la seva direcció (la comissió executiva) i aquest divendres a la tarda reunirà el consell nacional, màxim òrgan entre congressos. El més probable és que el pacte sigui ratificat amb comoditat, atès el lideratge intern que exerceix l’expresident Carles Puigdemont, i després de la ratificació per unanimitat de l’executiva.

La maquinària interna estava preparada des de fa dies. Les bases i els dirigents del partit han viscut durant els últims dies pendents de l’avanç d’unes negociacions que es pretenia tancar amb acord fa una setmana i que han fet que en dues ocasions la cúpula –la comissió permanent– viatgés a Brussel·les per segellar el pacte. Però en els dos casos es va desmuntar el faristol preparat perquè Puigdemont ho expliqués i els seus dirigents ho compartissin.

Optimisme

Notícies relacionades

A l’espera de les valoracions públiques, entre els negociadors de Junts s’escampa la satisfacció per l’acord assolit, si bé algunes veus en privat dubten de la transcendència històrica del que s’ha firmat. La negociació s’ha allargat per mirar d’ampliar el perímetre de l’amnistia i al seu capdavant hi ha hagut en tot moment Puigdemont, amb un reduït equip que anava traçant avanços sectorials. Un equip amb el secretari general, Jordi Turull, i la cap de files de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, com a escuders de l’excap del Govern, entre d’altres. També l’eurodiputat de Junts i exconseller Toni Comín ha estat en les converses amb Sumar.

Els objectius de Puigdemont

Puigdemont va traçar els objectius de Junts en una conferència el 5 de setembre a Brussel·les. Des d’allà ha pilotat el diàleg des que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo,fracassés en la seva investidura. Les negociacions han sigut intenses i discretes. Centrades en tres punts: l’amnistia, el reconeixement de Catalunya i la figura d’un mediador per validar el diàleg que s’obrirà durant la legislatura. També es va reclamar que avancés el reconeixement del català a la UE, com va recordar en el pacte per a la Mesa del Congrés del mes d’agost.