Protestes contra el PSOE

El PP rebutja una declaració al Senat contra els aldarulls a Ferraz i demana condemnar la violència contra «qualsevol» partit

El PP rebutja una declaració al Senat contra els aldarulls a Ferraz i demana condemnar la violència contra «qualsevol» partit

Gustavo Valiente / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP no ha volgut recolzar una declaració institucional en el Senat per condemnar els fets violents ocorreguts aquests dies davant la seu del PSOE al madrileny carrer de Ferraz. En lloc d’això, els populars han impulsat un text alternatiu que evita esmentar els socialistes i les manifestacions d’aquests dies per denunciar actes violents «contra les seus de qualsevol formació política». A més, davant la negativa del PSOE a acceptar aquesta nova redacció, han sigut els conservadors els que han volgut denunciar que els socialistes els han rebutjat.

Aquest dimarts, hores abans que membres de l’extrema dreta més violenta es concentressin davant la seu del PSOE a Madrid, els socialistes van presentar una declaració institucional de tot just un paràgraf al Senat. El text recollia la «rotunda condemna per l’assetjament sofert a les seus del PSOE» i, especialment, per l’esdevingut a la capital. A més, feia una crida tant a la ciutadania com als partits a la «mesura», el «respecte de les institucions democràtiques i dels seus legítims representants».

«La nostra democràcia és incompatible amb actes violents que vulneren la llibertat dels espanyols», concloïa la declaració. El PP va rebutjar firmar aquest escrit, una cosa imprescindible perquè el Senat pogués aprovar la declaració amb unanimitat. En lloc d’això, van registrar una versió alternativa que, tot i que manté l’estructura de l’original, canvia per complet el sentit inicial de la proposta.

Notícies relacionades

Primer, substitueixen la condemna dels actes ocorreguts a Ferraz per la condemna «a qualsevol forma de violència que es pugui produir contra les seus de qualsevol formació política». D’aquesta manera eviten censurar les manifestacions concretes que han tingut lloc aquests dies i que s’han saldat amb desenes de policies ferits. També eliminen la paraula «mesura». I, finalment, afegeixen que la democràcia, a més de ser incompatible amb actes violents, «defensa el dret de manifestació». D’aquesta manera, queda poc de l’objectiu original de la declaració.

La crítica

«Ens hauria agradat un gest de solidaritat directa per la seva banda. Al final, les coses no passen per casualitat i un partit de govern com han sigut vostès i molt probablement ho tornaran a ser, hauria de ser ferm davant fets com els que ens ha tocat viure al PSOE», els va criticar aquest mateix dimarts el senador Guillermo Fernández Vara.