Interior defensa l’actuació policial a Ferraz assegurant que va ser proporcional

«El PP es confon de Ministeri de l’Interior, el confon amb el de Zoido o Fernández Díaz, en què es donaven ordres polítiques als agents», han assenyalat fonts del departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska

Interior defensa l’actuació policial a Ferraz assegurant que va ser proporcional

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de l’Interior, que dirigeix Fernando Grande-Marlaska, ha defensat l’actuació «proporcional» de la Policia Nacional en la manifestació davant la seu del PSOE a Ferraz d’ahir en contra de la llei d’amnistia i la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, i ha negat que es donessin ordres polítiques als agents.

«El PP es confon de Ministeri de l’Interior, el confon amb el de Zoido o Fernández Díaz, en què es donaven ordres polítiques als agents», han assenyalat fonts del departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska, amb referència als ministres del PP.

Les fonts d’Interior consultades per Europa Press han assenyalat que la Policia Nacional «actua sempre en paràmetres de proporcionalitat per garantir la seguretat de tothom, i utilitza el material adequat en cada circumstància».

El PP critica el tracte com a CDR

El PP ha recordat aquest dimarts que «no ha convocat» protestes contra l’amnistia davant la seu nacional del PSOE al madrileny carrer de Ferraz, a la qual ahir a la nit, en la tercera protesta davant la seu nacional del PSOE, va assistir el líder de Vox, Santiago Abascal.

A més, el partit d’Alberto Núñez Feijóo ha recriminat al Ministeri de l’Interior que en la protesta de Ferraz «va obligar» la Policia Nacional «a tractar les persones que eren al carrer com si fossin CDRs».

«El nostre suport als agents és compatible amb la nostra crítica als comandaments del Ministeri de l’Interior socialista», han traslladat aquest dimarts fonts del PP, i han assenyalat que les persones que s’han manifestat durant els últims dies als voltants de la seu socialista «no eren» membres de l’organització independentista catalana Comitès de Defensa de la República.

Material intervingut

Fonts policials consultades per Europa Press han confirmat l’ús aquest dilluns al vespre a Ferraz de bales de fogueig dissuasives, tot i que no pilotes de goma. Els agents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP), coneguts com a ‘antiavalots’, també van recórrer a pots de fum o fumígens, així com puntualment a pots de gas lacrimogen.

Les càrregues policials, segons aquestes fonts policials, es van iniciar després de diversos avisos dels agents a causa que un grup de manifestants –alguns amagats per cobrir-se la cara– van mirar de depassar el cordó policial, format per tanques que impedien el pas a la seu del PSOE, amb el llançament d’objectes com ara ampolles de vidre contra els agents.

L’actuació policial va deixar ahir tres detinguts i s’hi van intervenir pals, barres de ferro i fins i tot una pala, segons les fonts policials consultades per Europa Press.

Infiltrats d’estètica ultra

Els agents de la Policia Nacional desplegats ahir dilluns a la seu del PSOE a Ferraz van carregar després de diversos avisos en els quals van constatar la presència d’uns 200 infiltrats d’«estètica ultra» i amagats entre manifestants pacífics convocats per tercer dia consecutiu contra la llei d’amnistia que negocia el PSOE amb partits independentistes per investir Pedro Sánchez.

Segons detallen fonts policials, en l’atestat de la intervenció policial consta que hi va haver tres detinguts, dos per agredir agents de la policia i una tercera, una dona, per desobediència. Els agents van utilitzar pots de fum (fumígens innocus) i, en les últimes càrregues, també gas lacrimogen.

A més, la policia es va apoderar de tres pals de fusta, una barra de ferro i tres barres extensibles, així com una pala. L’atestat també reflecteix el llançament contra els agents d’objectes com ara ampolles de vidre i que es va intentar depassar la tanca col·locada per les forces de seguretat.

Ultres entre multitud pacífica

La manifestació, segons va indicar ahir a la nit la Delegació del Govern a Madrid, va congregar 3.800 persones i va ser secundada, entre d’altres, pel líder de Vox, Santiago Abascal.

Segons les fonts policials, sobre les 20.00 hores els agents van apreciar que, «entre la multitud pacífica», van començar a aparèixer persones amb la cara coberta i estètica ultra que es van situar a primera fila, a prop de la tanca.

La policia, davant aquest fet, va reforçar la presència policial a la tanca i, cap a les 20.30 hores, un d’aquests individus va saltar la tanca i va agredir un agent, i per això va ser detingut.

Entorn de les 21.00 hores, part dels manifestants van començar a abandonar el lloc, «però s’hi va incrementar la presència de persones amb la cara amagada i d’estètica ultra». Mitja hora després, algunes d’aquestes persones es van distribuir estratègicament per la tanca i van començar a tallar les brides que uneixen les tanques col·locades per la policia.

En aquell moment, segons fonts policials recollides en l’atestat policial, van començar a llançar ampolles de vidre i altres objectes sobre els agents. La policia llavors va reforçar de nou la primera línia i va començar el llançament de material «fumigen innocu», tot i que no lacrimogen –que només es va utilitzar al final–, com a advertència de la imminent intervenció.

Notícies relacionades

En aquell moment es va produir una càrrega «proporcionada», i després només van quedar-se allà unes 200 persones d’estètica ultra. No obstant, davant l’arrossegament de contenidors i altres elements als carrers veïns a Ferraz i el llançament d’objectes contra els agents, es va tornar a llançar el fumigen innocu.

Va ser llavors quan van ser detingudes dues persones més: un home per agredir un inspector de la policia i una dona per desobediència.