El PP busca dividir el PSOE dels seus socis amb l’IVA de les perruqueries

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP intentarà treure tot el partit possible a la seva majoria absoluta al Senat. Encara no hi ha Govern per a aquesta nova legislatura, però els populars ja han demostrat quines són les seves intencions i aquesta setmana posaran en marxa una nova estratègia. Impulsaran una proposició de llei per rebaixar l’IVA de les perruqueries del 21% al 10% amb la intenció de posar en un compromís el PSOE. Els socialistes van rebutjar aquesta mesura el 2021, mentre que tots els seus socis hi van donar suport, i ara els conservadors volen aprofitar aquestes diferències.

La proposició de llei presentada pel PP és realment molt senzilla, tan sols planteja introduir els «serveis de perruqueria, barberia i estètica» entre aquells que estan gravats amb el tipus reduït del 10%. Ja ho van intentar el 2021 (i gairebé ho aconsegueixen). Fa dos anys, els populars van obtenir el suport de tots els grups, excepte del PSOE, per aprovar aquesta rebaixa mitjançant una esmena al projecte de llei de lluita contra el frau. No obstant, la llavors presidenta de la Cambra alta, Pilar Llop, va anul·lar la incorporació d’aquesta esmena per un defecte de forma.

Des d’aleshores, el PP no ha deixat de reivindicar la necessitat d’aplicar aquesta reducció. Fins i tot, va ser una de les promeses que va llançar el president dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, durant la passada campanya electoral. Ara, els populars volen tramitar aquesta iniciativa al Senat, on gaudeixen de majoria absoluta i podran aprovar-la sense problemes per remetre-la després al Congrés.

El 2021, totes les formacions diferents del PSOE van recolzar aquesta rebaixa. I no només això, també van protestar per la decisió de Llop. S’haurà de comprovar quina és la seva posició actual, ja que dependrà d’ells que la mesura prosperi de manera definitiva a la Cambra baixa, ja que el PP amb Vox i UPN, més el suport de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu o el PNB –només en fa falta un– sumen la majoria requerida de 176 ‘sí’. D’aquesta forma, els conservadors obligaran els socis de Sánchez a elegir entre mantenir-se al costat del PSOE o recolzar el que ja van aprovar fa dos anys. Tot això, si finalment hi ha investidura i la legislatura segueix el seu curs.

Les raons i el cost

De moment, el Govern de coalició ja ha mostrat el seu rebuig de la proposta. Després de registrar-se la proposició de llei, l’Executiu central va presentar un veto pressupostari, al·legant que la norma produirà una disminució dels ingressos pressupostaris. No obstant, la Mesa de la Cambra alta –controlada pel PP– no va acceptar aquest escrit de no conformitat –una competència exclusiva del Govern central recollida a la Constitució– i ha decidit prosseguir amb la tramitació de la norma.

Notícies relacionades

Tot i que els conservadors plantegen que la rebaixa del 21% al 10% entri en vigor l’1 de gener del 2024, i per això no afectaria els actuals pressupostos, el Govern central afirma que al conèixer-se aquesta mesura hi hauria menys gent que acudís a la perruqueria el 2023 i que esperaria a l’any vinent per disfrutar d’aquesta reducció. Això, apunten, implicaria una reducció dels ingressos previstos. A més, apunten que impossibilita «el manteniment de l’equilibri pressupostari» perquè tindria un gran impacte en la «mateixa estructura d’ingressos i despeses que s’hauria d’aplicar ja en el pròxim exercici pressupostari».

En resum, l’Executiu central considera que la iniciativa tindria un impacte negatiu de 372 milions d’euros. El PP aporta altres xifres i defensa que la rebaixa de l’IVA comportaria un augment de la recaptació de 140 milions i l’increment dels llocs de treball en aquest sector.