Impostos

Les perruqueries es queden sense una rebaixa de l’IVA al 10% malgrat el recolzament polític

  • La presidenta del Senat tomba la rebaixa de l’impost aprovada pel ple a requeriment del Govern

  • És la primera vegada en la història que la presidència de la Cambra alta anul·la una esmena aprovada pel ple

Les perruqueries es queden sense una rebaixa de l’IVA al 10% malgrat el recolzament polític

José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Miguel Ángel Rodríguez

Per primera vegada en la història del Senat, la presidència ha anul·lat una esmena aprovada pel ple de la Cambra alta. Va ser el divendres 25 de juny i va afectar l’esmena del projecte de llei de lluita contra el frau que dos dies abans va aprovar el ple del Senat per baixar l’IVA de les perruqueries del 21% al 10% a partir del gener del 2022, amb l’únic vot en contra del grup socialista. La presidenta del Senat, Pilar Llop, va decidir divendres anul·lar l’esmena després d’haver rebut dues peticions de «resolució de controvèrsia» presentades pel Ministeri d’Hisenda i el grup socialista.

És la primera vegada en la història del Senat que s’anul·la una esmena votada pel ple. El resultat és que el projecte de llei de lluita contra el frau va ser remès pel Senat al Congrés per a la seva votació definitiva, aquest dimecres, sense la incorporació d’una iniciativa amb què els prop de 80.000 professionals del sector esperaven portar un respir als seus negocis.

Tots els grups diferents del PSOE van expressar aquest dimecres al Congrés la seva indignació per la decisió de la presidenta del Senat i per la iniciativa d’Hisenda en contra de la rebaixa fiscal. El diputat d’ERC Joan Margall va parlar de «cacicada» del Govern: «Han pretès mitjançant la presidenta del Senat imposar la seva voluntat sobre una votació per majoria parlamentària, torpedinant la separació de poders». El diputat del PP Javier Bas Corugeira va advertir que «es posi com es posi aquest Govern la baixada al 10% es produirà perquè des del PP no pararem fins a aconseguir-ho». La diputada Idoia Sagastizabal va explicar que el PNB s’abstindria en l’última votació del projecte al Congrés «per la inseguretat jurídica i en protesta pel procediment» seguit per la presidenta del Senat.

Es calcula que el 2019 les perruqueries van ingressar a Hisenda al voltant de 452 milions després de l’aplicació d’un IVA del 21%. Una simple regla de tres portaria a calcular una pèrdua de recaptació d’uns 225 milions per la rebaixa de l’IVA al 10%, sense tenir en compte el possible estímul de l’activitat per la rebaixa fiscal.

La història de l’esmena de l’IVA de les perruqueries es resumeix en uns quants passos:

26 de març

Aquella setmana, el Congrés i el Senat van aprovar tres iniciatives en què s’instava el Govern a baixar del 21% al 10% l’IVA de les perruqueries i centres d’estètica. Les iniciatives van tirar endavant malgrat el vot en contra del PSOE i l’abstenció d’Unides Podem. El Ministeri d’Hisenda va adduir que el Govern no es plantejava en aquell moment rebaixes de l’IVA i va recordar que va ser un Executiu del PP el que va apujar aquest IVA al 21% el 2011. En aquell moment, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va argumentar que la pujada d’aquest IVA seria temporal.

17 de juny

La Comissió d’Hisenda del Senat debat el projecte de llei de lluita contra el frau. El PP havia presentat una esmena per rebaixar del 21% al 10% l’IVA de les perruqueries el 2021, però va ser vetada amb caràcter previ pel Govern per afectar els estats d’ingressos i despeses pressupostàries de l’exercici en curs.

23 de juny

Es tramita en el ple del Senat el projecte de llei de lluita contra el frau. El PP vol sotmetre a votació una rebaixa de l’IVA, aquesta vegada, a partir del gener del 2022 –per esquivar la possibilitat de veto pressupostari del Govern– però la presidenta del Senat, previ consell dels serveis jurídics de la Cambra, no accepta la tramitació de noves esmenes. El PP demana la reunió de la Mesa del Senat. El ple se suspèn. A la Mesa del Senat el PP, amb el suport del PNB, tira endavant la iniciativa de sotmetre a votació una esmena ‘in voce’ (de viva veu) per rebaixar l’IVA de les perruqueries a partir del 2022. L’esmena ‘in voce’ es construeix sobre el vehicle d’una esmena presentada pel grup parlamentari d’Esquerra Confederal relativa a una altra finalitat diferent: el règim simplificat de l’IVA. L’esmena ‘in voce’ tira endavant amb el recolzament de tots els grups del Senat, menys el socialista.

24 de juny

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, anuncia la intenció d’Hisenda de vetar la rebaixa de l’IVA apel·lant a la potestat que la Constitució confereix al Govern. «Tota proposició o esmena que suposi l’augment dels crèdits o la disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del Govern per a la seva tramitació», s’afirma a l’article 134.6 de la Constitució.

25 de juny

La presidenta del Senat decideix anul·lar la incorporació de l’esmena de les perruqueries al projecte de llei de lluita contra el frau després de rebre dues peticions de «resolució de controvèrsia» presentades pel Govern i el grup socialista, a l’empara de l’article 151.5 del reglament del Senat que al·ludeix a la «incongruència» entre l’esmena que va servir de base a la transacció (IVA simplificat) i el propòsit final (rebaixa de l’IVA a les perruqueries). Segons el reglament del Senat, aquestes «incongruències» només són admissibles si són acceptades per tots els grups i, en aquest cas, el grup socialista no hi estava d’acord

30 de juny

Notícies relacionades

El PP juga les seves últimes cartes: demana una reunió de la Cambra alta per reconsiderar la decisió de Llop i sol·licita al Congrés endarrerir el debat de la proposició de llei fins que es resolgui la seva petició. No obstant, els serveis jurídics del Senat neguen que aquest òrgan pugui corregir una decisió de la presidència i la Mesa del Congrés rebutja retardar el debat a la Cambra baixa.

Tots els grups polítics, tret del PSOE, van criticar aquest dimecres al Congrés la decisió de la presidenta del Senat, a instàncies del Govern socialista. «Estem deixant que el Govern ens furti el dret legislatiu» es va queixar la diputada de Ciutadans María del Carmen Martínez. «Avui el PSOE es queda sol al negar el que defensava abans i ho fa de la pitjor manera possible: vetant una votació», va afegir el portaveu del BNG, Néstor Rego.