Negociació per a la investidura

Marta Rovira insta Junts a ser «molt curosos» per no facilitar que impugnin l’amnistia

Marta Rovira insta Junts a ser «molt curosos» per no facilitar que impugnin l’amnistia

ERC

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha instat aquest dilluns Junts a ser «molt curosos» a l’hora de pactar amb el PSOE els últims detalls de la futura llei d’amnistia, per evitar que els canvis que introdueixin a l’esborrany «facilitin una via d’impugnació» davant el Tribunal Constitucional.

En declaracions a La 2 i Ràdio 4, Rovira ha defensat el pacte assolit dijous per ERC i el PSOE, que inclou una llei d’amnistia per a tots els encausats i investigats pel procés, i ha remarcat que caldrà «estudiar a fons» els canvis que puguin acordar en les pròximes hores JxCat i els socialistes.

Ahir diumenge, l’expresident Carles Puigdemont va publicar un missatge a la xarxa social X en el qual va posar el focus en els casos de ‘lawfare’, de «judicialització de la política», que vol incloure en la llei d’amnistia: «L’ús estratègic de les lleis per perjudicar dissidents o rivals polítics no busca fer justícia sinó aconseguir, per mitjans inacceptables en democràcia, efectes polítics a través del poder judicial», va denunciar.

«Tots són casos de ‘lawfare’», ha advertit Rovira, que ha destacat que la llei d’amnistia «no va de casos ni de persones», sinó que ha «d’amnistiar uns fets que han sigut considerats delictes» per haver defensat la causa independentista.

Segons Rovira, «no hi ha lleis particulars específiques i concretes per a persones determinades, això ho prohibeix el mateix ordenament jurídic».

Per fer «una bona llei, que no sigui recorreguda, que no sigui impugnada al Tribunal Constitucional fàcilment», que tingui seguretat jurídica i passi «totes les proves d’estrès», cal ser «molt curosos, molt delicats, a l’hora d’utilitzar la tècnica jurídica», ha insistit.

«Haurem de garantir que aquesta llei no és arbitrària, que no és ambigua, que té prou seguretat jurídica per no facilitar una via d’impugnació davant el Constitucional», ha afegit.

Tsunami Democràtic.

Quant a la reactivació de la seva causa relacionada amb Tsunami Democràtic, ha denunciat que l’informe de la Guàrdia Civil és una «maniobra política» amb «falses acusacions de terrorisme per les mobilitzacions pacífiques» contra la sentència del procés.

Rovira ha explicat que, si s’aprova l’amnistia, haurà de decidir amb la seva família si ha arribat el moment de tornar a Catalunya, després d’haver fugit a Suïssa el 2018. No ha volgut entrar a valorar l’estratègia de negociació de JxCat i ha confirmat que la intenció dels socialistes era celebrar el ple d’investidura el 8 o el 9 de novembre.

Sí que ha reconegut que «hauria sigut més ideal i més oportú» que aquells objectius que ERC i JxCat comparteixen s’haguessin negociat «conjuntament».

«La situació no és gens ideal. Ens posa en una situació molt estranya, que no és de cooperació, sinó de competència, i donem molta informació al PSOE, amb qui hem de negociar», ha raonat Rovira.

La militància «escollirà» els líders del futur

Preguntada sobre si els líders del procés que es beneficiïn de l’amnistia han de tornar a primera línia política, ha afirmat: «Entre tota la militància escollirem quines han de ser les persones que han de continuar liderant les institucions i el partit, quines són les millors persones que podem posar al servei del país».

Quan siguin amnistiats els que van liderar el procés el 2017, segons Rovira, «el moviment independentista té una assignatura pendent», que és tornar a asseure’s, tornar a recuperar la relació personal i política entre nosaltres, per no caure «en la trampa dels que ens van aplicar la repressió» i volen la seva divisió.

Notícies relacionades

Una vegada hagi passat la investidura, Rovira és partidària d’asseure’s a parlar amb JxCat: «Hem de poder parlar, coordinar i, tant de bo, acordar tot allò que sigui imprescindible perquè Catalunya estigui millor representada en aquest procés de negociació».

Ara, «el que ens separa són qüestions tàctiques i partidistes», ha reconegut Rovira, que ha assegurat que per part d’ERC «sempre hi haurà mà estesa».