Investigació
El cap de gabinet de Montoro va enviar al «ministre» dades fiscals del cofundador de Podem Juan Carlos Monedero
Felipe Martínez Rico adverteix en un correu inclòs en la investigació secreta contra el despatx fundat per l’exministre: «Hi ha algun tipus de frau no declarat»
Proposa «elaborar una fitxa d’informació amb transcendència tributària» després d’haver estat analitzant les presentacions extemporànies de Monedero
Un jutge investiga si el despatx que va fundar Montoro va utilitzar les seves influències a Hisenda per beneficiar els seus clients
El cap de gabinet de Cristóbal Montoro al Ministeri d’Hisenda, Felipe Martínez Rico, va enviar el 10 de febrer del 2015 al «ministre» un correu electrònic en el qual incloïa informació fiscal del cofundador de Podem Juan Carlos Monedero. Així consta en un correu, a què ha tingut accés aquesta redacció, i que està inclòs en la causa que investiga en secret el jutge de Tarragona Rubén Rus Vela. Aquest magistrat mira de determinar, amb el suport de la fiscal d’Anticorrupció Carmen García Cerdá, si els responsables de la consultora Equipo Económico, fundada per Montoro el 2006, es van valer de les seves «influències» en el Govern del PP per beneficiar els seus clients.
«Ministre, per a la teva informació. T’he marcat en groc el que és rellevant. He demanat informació addicional per aclarir-la. De moment, elaboraran una fitxa, i te l’enviem abans de donar trasllat a MEYSS [Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social]», diu el missatge, que té com a destinatari una adreça electrònica oficial del Ministeri d’Hisenda i com a encapçalament «aromero».
Fonts del procediment de Tarragona remarquen a aquest diari que ‘Romero’ és el segon cognom de l’exministre, per la qual cosa defensen que es tracta d’un missatge dirigit a Cristóbal Montoro Romero. Aquest diari s’ha dirigit a l’extitular d’Hisenda, que no ha respost les preguntes remeses.
Cap de gabinet
El missatge de Felipe Martínez Rico, germà del president executiu del despatx Equipo Económico, Ricardo Martínez Rico, que també va ser cap de gabinet de Montoro i que ara és un dels quatre investigats en la causa, va ser enviat quatre dies després que la premsa informés del fet que Monedero, llavors responsable del programa electoral de Podem, havia pagat 200.000 euros a l’Agència Tributària per evitar una sanció i el corresponent delicte fiscal.
L’exministre Cristóbal Montoro, en una foto d’arxiu. /
«Han estat analitzant les presentacions extemporànies de Monedero», diu de forma expressa el correu electrònic del cap de gabinet de Montoro remès al «ministre», que després destaca que «l’empresa inactiva no presenta complementàries, però no obstant el seu compte corrent ha estat movent-se. Hi ha algun tipus de frau no declarat».
Monedero havia abonat el 29 de gener del 2015 a l’Agència Tributària 200.000 euros corresponents a l’IRPF del 2013 pels ingressos de 425.150 euros que a finals d’aquell any havia facturat a través de la seva productora als governs de Bolívia, Nicaragua, Veneçuela i l’Equador. I aquell mateix 29 de gener del 2015, Monedero va desafiar Montoro en un míting a Leganés (Madrid): «No et tinc por. Tinc els meus comptes molt en regla i pagats tots els meus impostos», va dir el cofundador de Podem.
«Caja de Resistencia»
Al correu electrònic, a què ha tingut accés aquest diari, Martínez Rico dona compte al «ministre» que «la declaració de l’IRPF» del llavors número tres de Podem «es fa mitjançant factura emesa per Monedero a Caja de Resistencia per import de 368.000 euros (amb retenció del 9%)». També afirma que «Monedero declara l’IVA de l’operació per import de 77.280 euros».
El cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero. /
Però el que li sembla «més important» al cap de gabinet de Montoro al Ministeri d’Hisenda és que «en retencions el 2014 ens proporciona els pagaments en negre als seus becaris, que estan donats d’alta com a falsos autònoms. Una important part d’aquests són claríssims treballadors per compte d’altri de Producciones Mano Izquierda (La Tuerka), i Monedero els ingressa la nòmina a través de Caja de Resistencia».
El correu dirigit al «ministre» finalitza amb una proposta de Martínez Rico sobre el següent pas d’Hisenda: «Hem d’elaborar una fitxa d’informació amb transcendència tributària (FITT) i enviar-la a Inspecció de Treball perquè els doni d’alta (als pobres becaris) en el règim general i amb això es practicaria liquidació a la Seguretat Social».
Rato, Aguirre i un periodista
Tal com va avançar en exclusiva aquest diari, en la causa de Tarragona també s’inclou un correu electrònic que evidencia que l’Agència Tributària va obrir una inspecció fiscal al periodista de l’‘ABC’ Javier Chicote després que informés sobre presumptes irregularitats comeses pel despatx, que es va crear el 2006 amb el nom de ‘Montoro y Asociados’, que el 2008 va passar a dir-se ‘Equipo Económico’ i que des del 2016 es denomina ‘Global Afteli’.
En aquest missatge sobre Chicote, de data 26 de setembre del 2017, un inspector d’Hisenda anunciava al llavors director general de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez, i al cap de l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF), Luis María Sánchez González, que «remetreria una fitxa d’informació amb transcendència tributària (FITT) a Madrid per a la seva càrrega a pla d’Inspecció» contra l’informador.
L’exvicepresident del Govern central i exdirector gerent de l’FMI Rodrigo Rato. /
En la causa de Tarragona també s’inclouen missatges relatius a l’exvicepresident del Govern central Rodrigo Rato i a l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, revelats per aquesta redacció. Aquesta última ha reclamat en una entrevista concedida a aquest diari que s’investiguin els correus inclosos en la causa de Tarragona que fan al·lusió a ella.
Alejandro Luzón
Notícies relacionadesL’expresidenta del PP madrileny va fer aquestes declaracions després de conèixer que la Fiscalia Anticorrupció va rebutjar en una junta de fiscals que es va celebrar el 26 de setembre que aquests missatges tinguessin rellevància penal. Una majoria d’aquests fiscals (19 contra 5) va secundar la decisió del cap del departament, Alejandro Luzón, de rebutjar la petició de la fiscal del cas, Carmen García Cerdá, que pretenia endinsar-se en la investigació del contingut dels missatges dels alts funcionaris d’Hisenda per determinar si se’ls podia imputar un delicte de revelació de secrets.
En la causa de Tarragona, que es va obrir el 2018 i que des d’aleshores es manté secreta, estan investigats qui va ser cap de gabinet de Montoro, Ricardo Martínez Rico; però també els socis directors de la firma Manuel de Vicente-Tutor i Salvador Ruiz Gallud. Aquest últim va arribar a dirigir l’Agència Tributària entre el 2001 i el 2004. Aquest diari ha reclamat sense èxit la versió dels fets dels directius investigats al jutjat de Tarragona. L’exministre Montoro sempre ha assegurat que es va desvincular del bufet d’advocats el 2008.
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- La ciutat està disposada a repetir la competició d’aquí dos anys
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela
- ¿I ara què?