Entrevista

La mare del detingut a Cubelles: «Al meu fill l’han manipulat. És musulmà, però no gihadista»

La mare del detingut a Cubelles: «Al meu fill l’han manipulat. És musulmà, però no gihadista»

Joan Cortadellas

8
Es llegeix en minuts

Convertit a l’Islam, es va deixar barba llarga, vestia túnica blanca, s’alimentava de menjar Halal, resava tantes vegades com podia en una alfombra de casa o a la mesquita de Cubelles, Barcelona. L’Ángel, de 22 anys i natural d’aquesta població catalana, llegeix llibres com ‘Homemade C-4 A Recipe for Survival’ de Ragnar Benson (sobre com fabricar explosius, que li va confiscar la Policia Nacional), li agrada veure vídeos de com decapiten persones a Síria i creu que la dona ha d’anar amb burca. Ha tingut una vida tranquil·la a Cubelles junt amb els seus pares, que es van separar quan ell tenia 12 anys.

El 17 d’octubre passat, la Comissaria General d’Informació (CGI) i la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona (BPI) de la Policia Nacional va arrestar quatre joves a Huétor Tájar (Granada), Madrid i Cubelles. En aquesta última població van detenir l’Ángel i a la seva promesa Priscila, tots dos van ingressar a presó junt amb el jove de Granada –anomenat el Califa– per ordre del jutge Santiago Pedraz. En canvi, l’arrestat de Madrid va quedar en llibertat amb càrrecs. Els investigadors asseguren que el Califa s’encarregava d’adoctrinar-los i de captar-los i que en grups petits de Telegram parlaven obertament del Gihad, segons apunten fonts de la investigació a aquest diari. Expliquen les mateixes fonts que l’Ángel i la Priscila estaven molt radicalitzats. Parlaven, segons els investigadors, de «vessar sang per recuperar Al-Andalus i restaurar el Califat». La seva mare, la Charo, perplexa, ho va veure tot i encara continua en xoc: «Em vaig despertar, vaig sentir sorolls molt forts, vaig sortir al passadís i vaig veure molts policies amb metralletes apuntant-nos».

Fonts judicials expliquen a aquest diari que durant l’entrada i registre els agents es van apoderar d’una bandera negra amb la xahada (una bandera del Front Al-Nusra, una sucursal d’Al-Qaida que ha canviat diverses vegades de nom), d’un llibre sobre com fabricar explosius artesanals, d’un receptari de ‘Sugar IRA’ (una substància incendiària que va utilitzar per primera vegada l’IRA) i d’un receptari de com fabricar TATP, un explosiu conegut popularment com «La Mare de Satanàs». El TATP és precisament el tipus d’explosiu que van trobar a Alcanar, la base d’operacions dels terroristes de les Rambles i Cambrils. La base que va saltar pels aires hores abans dels atemptats del 2017. 

¿Com està l’Ángel?

Des que se’l van emportar no he pogut parlar amb ell i no en sé res, només sé que és a la presó i penso com estarà, si tindrà fred si menjarà bé, ell només menja carn Halal i no sé si a la presó li donaran.

L’acusen de delictes molt greus d’autoadoctrinament amb propòsit terrorista, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

El meu fill no és gihadista, l’ha manipulat el Califa, el noi que van detenir a Granada, algú que li ha rentat el cervell. La seva nòvia també l’ha manipulat, ell es va convertir a l’Islam fa dos anys, però d’allà a fer mal a algú... no mataria ni una sargantana.

Diuen els investigadors que entre ells parlaven del Gihad, de vessar sang...

L’Ángel és incapaç de matar. És un nen que ha patit molt. Té Asperger, de petit el van tractar malament en l’escola, pateix una discapacitat física i ja saps que els nens són molt cruels. Quan vaig llegir allò de «vessar sang» em vaig quedar impactada, sé que passava moltes hores en grups de WhatsApp i a Internet i crec que aquest tal Califa l’ha adoctrinat. 

¿Com es coneixen l’Ángel i la Priscila?

En un grup privat de Whatsapp o de Telegram, no estic segura. Sé que parlaven molt per allà. La Priscila va venir a viure a casa fa un mes, va arribar vestida amb burca, ella no li feia bé al meu fill, de la nit al dia va canviar, el va manipular. 

¿No va veure estranya l’arribada de la jove a casa?

No em va donar opció. S’havia promès. Des que va arribar a casa tots dos passaven moltes hores tancats a l’habitació i es quedaven desperts fins a altes hores de la matinada, resaven i menjaven, res de porc per descomptat. Ella és de Tenerife, però residia a Santander, va arribar amb quatre calces i tres draps, va acabar malament amb el pare de la seva filla i va demanar al meu fill que li comprés roba i cremes. Era una jove estranya, a casa no portava el burca i no parlava amb mi. Aquesta noia no li convenia. La culpa és meva per haver permès això.

Vas acabar comprant només carn Halal...

Sí, perquè el meu fill ni menjava vedella normal, només la carn preparada com fan els musulmans, però t’he de dir que està boníssima i és més tendra. Això no és un delicte, ser musulmà és una opció, res més. 

¿Per què es va convertir a l’Islam?

Em va explicar que Al·là li havia trucat. Va començar a freqüentar la mesquita de Cubelles i se sentia molt bé i tenia amics. 

¿A tu et va recriminar que no portessis burca?

Sí, deia que havia d’anar tapada, però jo mai li vaig fer cas.

¿Vas veure un canvi en la seva actitud en aquests dos últims anys que et cridés l’atenció?

Estava obsessionat, només parlava d’això, ell creu que té sang musulmana perquè és molt moreno. Però el canvi el vaig notar amb l’arribada de la Priscila a l’agost. Aquí en aquesta captura veureu com vaig reaccionar quan em va dir que vindria.

Sense títol 2 /

El Periódico

¿Va començar a treballar fa uns dos mesos?

Treballava en el Leroy Merlin de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), els caps de setmana, van ser bons amb ell perquè el deixaven anar a resar a la mesquita pròxima i entre setmana va començar a treballar en un pàrquing a la nit al barri de la Verneda de Barcelona. Volia estalviar per casar-se.

¿Quan?

Es van prometre i de fet van iniciar la paperassa per casar-se, van anar a la mesquita i a Barcelona a buscar la informació.

¿Tenies coneixement que tenien un manual d’explosius?

Què va. Un dia hi havia una salamandra a casa i el meu fill va ser incapaç de matar-la, es va posar molt nerviós. 

Els agents de la BPI de Barcelona han seguit molt de prop els passos de l’Ángel i la Priscila. Van trobar nombrós material de la parella i van veure moltes publicacions i consultes de vídeos on executaven persones, on se’ls veia tallant caps. ¿Sabia que consumia aquest tipus de vídeos?

A mi no m’agradava. No sé per què ha fet això, això que ha fet està malament, que s’oblidi de decapitar gent, de mirar aquests vídeos. Sé que li agradava, però no li donava gaire importància, també veia jocs de guerra, ni vaig pensar que arribés a pensar a això. Tampoc l’estava vigilant a tota hora. Sempre estaven resant amb una alfombra, no sé si gravaven i feien vídeos, a la nit no sé què feien, ves a saber si es dedicaven a pujar vídeos. 

La mare de l’Ángel, un presumpte gihadista detingut a Cubelles, a casa seva. /

Joan Cortadellas

¿Com és l’Ángel?

És un noi sensible. Va estudiar un cicle d’informàtica tot i que el va deixar en la pandèmia. És vulnerable, li agrada llegir, al col·le van ser cruels, ell em deia que amb ella (la Priscila) se sentia que podia manar, que podia pegar-la i que si ell volia no sortiria al carrer. Jo no ho veia bé i li deia que no digués aquestes coses. L’Ángel tenen símptomes de patir Asperger, per això dic que és molt manipulable i té una discapacitat física que li ha causat molts problemes.

¿Quins?

Va al psicòleg i al psiquiatre perquè és una persona sensible i la seva discapacitat a les cames li ha fet molt mal. A l’escola són molt cruels, ja saps, i ha patit molt i de vegades penso que això pot ser una espècie de venjança. 

¿Què va passar el 17 d’octubre?

Estàvem dormint. Em vaig despertar, vaig sentir uns sorolls molt forts i al sortir al passadís vaig veure la policia amb metralletes apuntant-nos, havien rebentat la porta. Van tallar el carrer, van despertar els veïns, va ser tot molt fort. A mi em van emmanillar al principi, jo preguntava què estava passant, ningú em deia res.

¿I amb l’Ángel i la Priscila que va passar?

Van emmanillar l’Ángel, la Priscila no i jo li vaig preguntar al meu fill què havia fet i em va dir: «No he fet res». Però aquella nit vaig notar un canvi en ell. Li vaig dir: no sé què ha passat, però aquesta tia (referint-se a la Priscila) aquí no entra més i ell em va dir: «llavors on anirà? Però ja no em va dir que no perquè jo crec que es va adonar que aquesta tia l’havia lligat. El va empènyer que participessin en això, és immadur, es deixa influir, l’han posat en un engany, és una trampa per a ell.

¿Et van treure les manilles?

Sí, però insistien a recriminar-me que jo sabia alguna cosa més perquè deien que estava molt tranquil·la i és que jo porto els nervis per dins. Vaig demanar anar al bany i una dona policia em va acompanyar i va estar dins del bany i allà em va dir que havia passat alguna cosa amb el meu fill.

¿Què es van emportar?

Llibres, ordinador, mòbils...

¿I ara què, Charo?

A esperar que em truqui i si surt, vull que vagi al psiquiàtric i que li treguin aquestes idees del cap. 

Notícies relacionades

Dur com a mare...

Ni t’ho imagines. Això mai penses que et pugui passar a tu.