Cambra catalana

Antifrau detecta fins a 10 pràctiques d’irregularitat al Parlament en matèria de personal i transparència

Antifrau detecta fins a 10 pràctiques d’irregularitat al Parlament en matèria de personal i transparència

Bernat Vilaró / ANC

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Oficina Antifrau (OAC) ha detectat fins a 10 casos i pràctiques «irregulars» al Parlament. Així ho argumenta en l’informe portat a terme després d’una denúncia anònima. Les irregularitats detectades serien en matèria de personal, des de l’assignació de llicència d’edat o subsidis de jubilació fins a l’ampliació d’una plaça per a un concurs de lletrats, tot i que també es detecten alguns «problemes» amb l’accés a la informació.

Antifrau no pot investigar el Parlament i altres òrgans estatutaris de motu proprio i sense que sigui requerit pels mateixos òrgans. Per aquesta raó, la Mesa va haver d’autoritzar el maig passat aquesta investigació interna i, segons la Cambra, va traslladar a l’OAC tota la informació que els va ser requerida. Ara aquest informe d’Antifrau demana a la Cambra que «revisi» els procediments en què s’han detectat aquestes irregularitats, que «informi» dels resultats d’aquesta revisió i que prengui les «mesures» oportunes.

Després de la publicació de l’informe, el Parlament ha emès un comunicat en què informa que la presidenta, Anna Erra, ja ha encarregat al secretari general un informe «sobre el contingut i abast» d’aquesta resolució i per poder «donar resposta» a les peticions que fa l’organisme. També informa que els dos informes, el de l’OAC i el que ara elabori el secretari general, seran analitzats en la pròxima reunió de la Mesa, prevista per a dimarts vinent.

El contingut de l’informe

Sobre les llicències d’edat, una de les qüestions més delicades de l’actual legislatura, Antifrau assenyala fins a 12 casos en què la data d’inici de la tramitació és posterior a la data de la derogació d’aquesta prestació, que va tenir lloc el gener del 2022. Aquesta fórmula de prejubilació permetia que els funcionaris de la Cambra catalana cobressin sense treballar durant cinc anys abans de la jubilació amb la pràctica totalitat del sou.

Notícies relacionades

Però no és l’única estirada d’orelles que l’OAC fa en matèria de personal. L’informe també acusa el Parlament d’haver abusat dels contractes interins. Avisa que es va utilitzar aquest recurs de «forma sistemàtica per cobrir llocs de treball que haurien de ser coberts mitjançant substitucions o bé de manera indefinida». Així com també assenyalen que el nombre d’eventuals ha passat d’una mitjana de 16 entre el 2010 i el 2020, a arribar als 166 el 2022, xifra que encara es manté.

A més, recorden altres casos com el conflicte d’interessos amb el concurs d’uixers que li va costar la feina a l’anterior secretària general del Parlament, Esther Andreu, després d’un informe d’Antifrau. Finalment, l’escrit també assenyala algunes deficiències en matèria de transparència, sobre les que assegura haver sigut informat pel mateix Parlament, i informen que ja s’ha traslladat a la Síndica de Greuges.

Temes:

Parlament