Arribades a les Canàries

Ayuso encapçala la revolta del PP contra el repartiment d’immigrants mentre Feijóo calla

La presidenta de la comunitat extrema les seves declaracions contra la gestió del Govern davant l’arribada d’africans a les Canàries

Ayuso encapçala la revolta del PP contra el repartiment d’immigrants mentre Feijóo calla

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, considera que el Govern de Pedro Sánchez està enviant immigrants il·legals de les Canàries a la Península «amb nocturnitat» i amb l’objectiu de «treure-se’ls de sobre». Fa tres dies que Ayuso denuncia una suposada falta d’informació que l’Executiu central nega. La presidenta madrilenya va ser la primera baronessa del seu partit que va alçar la veu contra la presumpta descoordinació del Govern central i, en els últims dies, s’hi han sumat altres líders autonòmics del seu partit, tot i que no han arribat al to que ella ha utilitzat.

Aquest divendres, Ayuso va afirmar en un acte de la web ‘OK Diario’ que han arribat immigrants a alguns municipis de la seva comunitat i que havia sentit que arribarien immigrants «per milers a la ciutat de Madrid». «En un moment són allà [als centres d’acollida, ja siguin hotels o edificis de Defensa], però no els reclouran, evidentment, no pots. Després no sé si aniran pels carrers, si deambularan, no sabem què faran amb ells», va assegurar. Aquestes declaracions xoquen amb el silenci de la direcció del seu cap de files, Alberto Núñez Feijóo, sobre aquest assumpte. El líder del PP està centrat a denunciar la possible amnistia del procés que pot aprovar Pedro Sánchez per guanyar-se el suport de Junts i ERC a la seva investidura i ha obviat aquest tema aquests dies.

Les diferències entre Ayuso i Feijóo estan veient-se clarament aquesta setmana: ella defensa la il·legalització d’EH Bildu, ell no; el polític gallec considera que cal «normalitzar» la relació amb el nacionalisme, ella no; i ara la immigració és per a la política madrilenya un assumpte clau, i ell no l’inclou entre els principals eixos dels seus discursos aquests dies ni tampoc la direcció l’ha introduït en els argumentaris diaris que envien als alts càrrecs de la formació perquè se’n facin ressò.

Per al ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, encarregat de la gestió dels immigrants adults que arriben a Espanya (dels menors no acompanyats se n’encarrega el Ministeri de Drets Socials), Ayuso està inflant «artificialment» l’assumpte i algunes «terminals» estan fent una «utilització xenòfoba, oportunista i política» de l’arribada d’immigrants africans a les Canàries.

Segons Escrivá, la manera d’actuar en aquesta ocasió és la mateixa que sempre: si la comunitat a la qual arriben no pot assumir-ho, el Govern central distribueix per tot el país els immigrants, segons la disposició de places i les necessitats dels que acaben d’arribar. Aquesta tasca es fa amb fins a 19 oenagés (Creu Roja, Accem...) que són subcontractades per l’Executiu central. És diferent del que passa amb els menors no acompanyats, unes situacions en les quals sí que s’han d’implicar els serveis socials dependents de les comunitats autònomes.

Falta de coordinació

Notícies relacionades

Després d’Ayuso, que va començar dilluns queixant-se de la gestió de la crisi d’immigrants a les Canàries, han seguit la resta de barons del PP, que governen fins en 11 comunitats autònomes després del devastador triomf del partit al maig. La majoria, com Jorge Azcón (Aragó) i Alfonso Rueda (Galícia), han posat el focus en la informació «insuficient» sobre l’arribada a les seves autonomies de migrants procedents de l’arxipèlag per estar preparats davant possibles necessitats mèdiques que recaurien en els hospitals públics, tot i que la gestió de les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes per les oenagés. Azcón va assegurar que la informació no havia arribat ni tan sols a la delegació del Govern central, dependent de la Moncloa. En aquesta línia, Juanma Moreno (Andalusia) va reclamar que es comuniqui abans a «ajuntaments, diputacions i comunitats autònomes».

«L’única informació que el Govern de Múrcia té sobre l’arribada d’immigrants o sobre el trasllat a la Península és a través dels mitjans de comunicació», va dir Fernando López Miras, president d’aquesta regió.