El drama migratori

La Moncloa denuncia la «irresponsabilitat» de les CCAA del PP en l’acollida de migrants des de les Canàries: «Es va fer igual amb els refugiats d’Ucraïna»

Fonts de la Moncloa especifiquen que quan els delegats de Govern reben la informació sobre les derivacions contacten amb l’administració autonòmica de torn per coordinar el dispositiu

El PSOE denunciarà davant la Fiscalia per delictes d’odi el regidor del PP de Torrox (Màlaga) que va comparar els migrants amb animals

L’emergència permet la millora exprés dels centres d’acollida de les Canàries

El Govern prepara una subvenció de 50 milions per atendre els migrants

La Moncloa denuncia la «irresponsabilitat» de les CCAA del PP en l’acollida de migrants des de les Canàries: «Es va fer igual amb els refugiats d’Ucraïna»

EFE

4
Es llegeix en minuts

La derivació a la Península dels migrants arribats a les Canàries està causant el primer gran xoc de gestió entre el Govern espanyol i les comunitats governades pel PP des de les eleccions autonòmiques. Els populars es queixen de falta d’informació per part de l’Executiu en funcions i una coordinació deficient. L’aixeta la va obrir la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, al criticar aquest dijous que, «amb nocturnitat», el Govern d’Espanya estigui repartint els migrants en instal·lacions distribuïdes per diferents territoris per «treure-se’ls de sobre». Altres presidents populars, com l’extremenya María Guardiola, van seguir la seva estela denunciant la «descoordinació» en aquest procés per aturar el que ja s’assumeix com una «crisi migratòria» després de l’onada de cayucos arribats a les costes canàries durant les últimes setmanes.

Des del Ministeri de Seguretat Social, encarregat dels trasllats, es queixen de falta de col·laboració de les comunitats governades pel PP i criden l’atenció sobre el contrast d’actitud a l’hora d’afrontar les dues crisis. Amb tot, remarquen que la dimensió de les dues crisis no és comparable. Com ha matisat el ministre José Luis Escrivá, l’«esforç» amb Ucraïna va ser més gran tant en nombre com en permanència. Els trasllats fins ara es xifren entorn dels 5.000 migrants, mentre que els refugiats ucraïnesos van arribar als 200.000. Fonts de la Moncloa especifiquen que quan els delegats de Govern reben la informació sobre els processos de derivació es posen en contacte amb l’administració autonòmica i local de torn per coordinar el dispositiu. Neguen, així, falta d’informació o coordinació.

Des d’una òptica més política, altres fonts del Govern carreguen contra el que consideren una «irresponsabilitat» dels presidents populars. El mateix ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, amb les competències de migració, cridava l’atenció a la xarxa social X, abans Twitter, sobre que la Junta d’Extremadura «confirmava» fa una setmana que els trasllats de migrants des de les Canàries «es feien en col·laboració» amb el seu departament. No obstant, «una vegada Isabel Díaz Ayuso es llança a utilitzar políticament aquesta crítica qüestió, María Guardiola es rectifica i parla de ‘descoordinació’».

Els socialistes estan deixant entreveure, d’altra banda, la seva acusació sobre que darrere de la falta de col·laboració hi havia actituds contràries als migrants pel seu origen subsaharià. «No atiïn les crides a l’odi», replicava també Escrivá a través de Twitter amb referència a unes declaracions del diputat del PP Rafael Hernando. A la mateixa xarxa social havia criticat que «el govern Sanchista ha decidit col·laborar amb el negoci organitzat per les màfies del trànsit il·legal de persones, convertint-se en l’última baula de la cadena 358 han sigut allotjades en un hotel d’El Toyo, a Almeria. Avió i hotel de luxe a la UE. I amb els teus impostos».

Escrivá ha lamentat aquest dijous en declaracions als mitjans que «desafortunadament s’està intentant fer una utilització xenòfoba i oportunista des de determinades terminals. Vox empeny Vox i Ayuso, els seus companys». Amb tot, ha cridat a la «tranquil·litat» i ha assegurat que el Govern està preparat per donar acollida als migrants arribats a les Canàries.

Denúncia per delictes d’odi

El PSOE denunciarà davant la Fiscalia per delictes d’odi el regidor del PP de Torrox (Màlaga) que va comparar els migrants amb animals. Així ho anunciava aquest matí la portaveu del PSOE a Torrox i diputada nacional, Mari Nieves Ramírez. El regidor popular, que ja es va disculpar per les seves paraules, es queixava que «com no els posin una marca com als animals que els posen un braçalet... no sé com posaran un control a aquestes criatures que vagaran pel territori d’aquí un mes». Així mateix, per justificar la necessitat de «control», va assegurar que a les Canàries «ja hi ha tifus».

«Qualsevol partit democràtic no trigaria ni un segon a cessar qualsevol membre de la seva organització per unes declaracions tan menyspreables, racistes i xenòfobes», s’ha queixat la diputada socialista. En la mateixa línia, concloïa que «aquesta és una forma més del Partit Popular utilitzant aquesta crisi migratòria, per anar contra el govern de Pedro Sánchez, sense cap tipus d’escrúpols».  

Comandament únic

Notícies relacionades

El Govern de les Canàries, liderat per Coalició Canària en coalició amb el PP, manté un altre xoc amb l’Executiu en funcions per no activar un comandament únic per gestionar aquesta crisi. Va ser una de les demandes que va posar sobre la taula la diputada de Coalició Canària al Congrés, Cristina Valido, en la seva reunió amb Pedro Sánchez en roda de contactes per a la investidura. Llavors, el president del Govern li va transmetre el seu interès en aquesta qüestió, però en el dia d’avui segueix sense avenços.

«El ministre Fernando Grande-Marlaska entén que aquesta figura existeix, a través d’un comandament d’Interior. No és el que demanem, aquesta figura no pot coordinar diferents ministeris», indiquen fonts pròximes a la diputada de Coalició Canària. Des del departament de Grande-Marlaska expliquen que el que entenen com a comandament únic és un tinent general de la Guàrdia Civil, però que entre les seves funcions no hi ha gestionar les derivacions de migrants a la Península. Quan hi ha diversos ministeris implicats en la gestió d’una qüestió, com en aquest cas Seguretat Social, Interior, Defensa i Exteriors el ministeri de la Presidència sol celebrar reunions coordinació amb els responsables de tots els departaments. Un format en el qual tampoc tindria presència el Govern de les Canàries.