Negociacions per a la governabilitat

El PSOE i Sumar llimen els últims serrells del seu pacte per investir Sánchez i reeditar la coalició

El PSOE i Sumar llimen els últims serrells del seu pacte per investir Sánchez i reeditar la coalició

Carlos Luján

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Ana Cabanillas

El PSOE i Sumar es trobaven al tancament d’aquesta edició llimant els últims detalls del seu acord per reelegir Pedro Sánchez i formar un nou Govern de coalició. La investidura continua sense estar aclarida, a falta del pacte amb els sobiranistes catalans, bascos i gallecs (en especial amb Junts, el partit amb el qual l’entesa està resultant més complicada), però Sánchez i Yolanda Díaz han optat per no esperar més i trepitjar l’accelerador per segellar les línies generals del futur Executiu si finalment es posa a caminar. 

Els dos partits donaven ahir a la nit per fet que el pacte s’anunciarà avui. De fet, tant el PSOE com Sumar confiaven a haver tancat dilluns l’acord. No obstant, la reducció de la jornada laboral, que és la qüestió de fons que ha exercit d’escull durant les últimes jornades, continuava sense aclarir-se a última hora, així que les dues parts van decidir continuar les converses de matinada. La coalició de Díaz defensa una iniciativa d’aquest tipus. Els socialistes hi han manifestat reserves, però estaven disposats a acceptar-la, sempre que es porti a terme en el marc del diàleg social. És a dir, comptant amb la patronal i els sindicats.  

Sánchez i Díaz es van reunir al Congrés dels Diputats el passat 4 d’octubre. El president i la vicepresidenta segona en funcions es van comprometre llavors que el pacte, que mai ha estat en perill, estaria llest abans que acabés aquest mes d’octubre. Però no han volgut esgotar els terminis. Si l’acord es tanca avui, i els dos partits van donar per fet que es tancarà, tot passarà a dependre d’ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG, la resta de grups que Sánchez necessita per ser investit i evitar la repetició electoral. 

Els obstacles

El principal obstacle entre els socis de coalició era la negativa dels socialistes a acceptar una reducció de la jornada laboral, un assumpte que a Sumar consideraven «imprescindible» i que ha condicionat l’acord fins a l’últim minut. 

Notícies relacionades

Els socialistes donaven per imminent el pacte des de primera hora del matí d’ahir, però a l’equip de Díaz refredaven els temps, al·legant que la reducció de la jornada, que Díaz reclama baixar a 37,5 hores setmanals sense que el salari dels treballadors es vegi minvat, no estava inclosa en l’última proposta traslladada pel PSOE. Sense aquesta mesura, van explicar els col·laboradors de la vicepresidenta segona en funcions, no es firmaria l’acord. 

Des de les eleccions generals del passat 23 de juliol, les dues forces han mostrat la seva intenció de tornar a reeditar la coalició, però Sumar ha posat una sèrie de condicions a sobre de la taula que han allargat les converses. A la reducció de la jornada laboral s’afegeix el desenvolupament d’un impost a la banca, ara de caràcter temporal, i l’encariment de l’acomiadament, que Díaz vol ara recuperar mitjançant el model d’acomiadament «restauratiu», adaptant la indemnització a les circumstàncies personals de cada treballador.

Temes:

Sumar PSOE