Cop militar

ERC, Bildu i el BNG demanen desclassificar els documents del 23F després d’assegurar Tejero que el rei Joan Carles estava al darrere

ERC, Bildu i el BNG demanen desclassificar els documents del 23F després d’assegurar Tejero que el rei Joan Carles estava al darrere

EUROPA PRESS - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Esquerra Republicana,Bildu i el BNG han registrat una iniciativa al Congrés sol·licitant que es procedeixi a desclassificar tota la documentació relativa a l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer de 1981 i ho han fet després de conèixer unes declaracions del coronel Antonio Tejero que impliquen Joan Carles I en l’intent.

En una entrevista publicada per ‘El Español’, el condemnat per l’assalt al Congrés assegura que al darrere del cop estaven l’ara rei emèrit i el general Alfonso Armada, que volien imposar un govern «al seu gust», i es vanta que va ser ell qui va parar l’operació a l’adonar-se d’aquestes intencions. «Jo al rei Joan Carles el vaig fotre viu», ha afirmat.

Els grups signants de la iniciativa recalquen que aquesta versió coincideix amb la del magistrat Joaquim Bosch, que assenyala en un llibre que, efectivament, el que va frustrar el cop va ser el rebuig de Tejero de la llista dels integrants del Govern de gran coalició que presidiria Armada.

Notícies relacionades

Per ERC, Bildu i el BNG, després d’aquestes informacions i els més de 40 anys transcorreguts «ja no hi ha cap justificació» per no conèixer «cada detall de cada document, gravació i informació significativa que estigui en poder de l’Estat espanyol» i que pugui aportar llum sobre aquell episodi.

En aquest context, busquen que el Congrés insti el Govern a realitzar tots els canvis legislatius necessaris per desclassificar tots els documents escrits, sonors i de vídeo que permetin conèixer amb exactitud tots els fets relacionats amb l’intent colpista.

Temes:

Joan Carles I