Sondeig de la Generalitat

Enquesta CEO: Els catalans més joves s’allunyen de l’independentisme

Enquesta CEO: Els catalans més joves s’allunyen de l’independentisme

JOSEP LAGO / AFP

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procés i la relació entre Catalunya i Espanya ha deixat de ser una preocupació per a la majoria dels catalans. El suport a la independència es troba en el seu nivell més baix en una dècada, segons les mateixes enquestes del Govern: el ‘no’, que en els últims mesos ha escalat fins al 52,5%, treu més de 10 punts d’avantatge al ‘sí’, quan després de l’1-O els percentatges se situaven pràcticament a la inversa. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat ha difós aquest dijous un sondeig que aporta una altra dada rellevant sobre la baixada de tensió sobiranista: els catalans més joves ja no tenen la independència com la seva primera opció, a diferència dels catalans que tenen més de 43 anys.

Notícies relacionades

L’enquesta sobre generacions i participació del CEO reflecteix que l’Estat independent és l’opció majoritària entre els coneguts com a ’baby-boomers’ (de 59 a 77 anys) i l’anomenada ’generació X’ (entre 43 i 58 anys), mentre que entre els mil·lennistes (de 27 a 42 anys) i la ’generació Z’ (entre 16 i 26 anys) la preferència és l’statu quo autonòmic. Aquesta última via també és la favorita per als catalans a partir de 78 anys, l’anomenada ’generació silenciosa’.

Entre aquells que parlen una altra llengua diferent del català i el castellà, les opcions majoritàries són la comunitat autònoma i el ‘no sap/no contesta’. El treball de camp de l’enquesta es va elaborar entre el 2 de maig i el 29 de juliol, amb una mostra aleatòria de 6.520 persones.