Baròmetre de l’octubre

Enquesta CIS: El PSOE i el PP se situen en empat tècnic en plena negociació de l’amnistia i la investidura de Sánchez

Enquesta CIS: El PSOE i el PP se situen en empat tècnic en plena negociació de l’amnistia i la investidura de Sánchez
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La incertesa sobre les negociacions del PSOE amb ERC i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez està passant factura als socialistes i està permetent al PP retallar distàncies en l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Segons el baròmetre de l’octubre, el PSOE i el PP se situen en un empat tècnic, amb només quatre dècimes d’avantatge de Sánchez sobre Alberto Núñez Feijóo, en un sondeig efectuat després de la investidura fallida del candidat del PP i en plens contactes amb els partits independentistes sobre l’amnistia i el referèndum.

En el seu sondeig del setembre, l’institut demoscòpic que presideix José Félix Tezanos continuava situant al capdavant el PSOE amb una estimació de vot del 33,5%, enfront el 31,7% del PP, una situació inversa a la registrada en les eleccions generals del juliol, que van guanyar els populars amb un 33,05%, pel 31,7% dels socialistes. Ara Sánchez obtindria el 32,6% dels sufragis, un punt menys que fa un mes, i Feijóo ha escalat fins al 32,2%, mig punt més que al setembre.

Notícies relacionades

En aquell estudi del mes passat, Sumar apareixia per davant de Vox, amb un 11,9% i un 11,1%, respectivament, posicions que s’havien invertit en les generals del juliol. Ara la coalició de Yolanda Díaz augmenta les diferències al créixer vuit dècimes, fins al 12,7%, mentre que l’extrema dreta ha retrocedit un punt, fins al 10,1%. El treball de camp per a l’enquesta de l’octubre, que sol rondar les 4.000 entrevistes, va arrencar dies després que Feijóo hagués fracassat en el seu debat d’investidura i quan el Rei va obrir una nova ronda de consultes que va acabar amb la designació de Sánchez com a candidat.

En aquells 12 primers dies d’octubre, l’actualitat política continuava centrada en l’amnistia i l’autodeterminació que reclamen ERC i Junts per recolzar la investidura de Sánchez, un tema que s’ha mantingut en el primer pla fins a l’actualitat. L’enquesta del CIS permetrà veure els efectes d’aquests debats en l’opinió pública espanyola i en l’estimació de vot dels diferents partits, així com en la valoració dels líders de les formacions polítiques i dels ministres del Govern, dues taules que no es van incloure en el sondeig anterior.