En una interlocutòria
La justícia obre la porta a «múltiples investigacions» arran de les indagacions al despatx fundat per Montoro
L’Audiència de Tarragona dona compte en una de les seves interlocutòries de l’«extrema complexitat» que presenta la causa, de l’«ingent i complex material confiscat» a finals del 2021
Un jutge investiga si el despatx que va fundar Montoro va utilitzar les seves «influències» per beneficiar els seus clients a Hisenda
El Tribunal Constitucional va anul·lar l’amnistia fiscal del ministre Montoro del 2012
Declaracions de Cristóbal Montoro
La investigació realitzada sota secret pel titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela, per determinar si el despatx que va fundar l’exministre Cristóbal Montoro va usar les seves «influències» a Hisenda per beneficiar els seus clients sempre ha comptat amb el suport de l’Audiència Provincial de Tarragona. En una de les seves interlocutòries dona compte de l’«extrema complexitat» que pesenta la causa, de l’«ingent i complex material confiscat» a finals del 2021, per anunciar l’alta probabilitat que segons el seu parer existeix que es converteixi en «origen de múltiples investigacions derivades» d’ella.
El mateix procediment obert el juliol del 2018 sobre la presumpta utilització del Ministeri d’Hisenda amb finalitats que si més no no es corresponen amb l’interès públic que se li presumeix es va iniciar arran de la troballa casual el 2017 d’uns ‘mails’ datats el 2013, amb els quals el jutge va entendre necessari investigar si existia «una trama o organització la finalitat de la qual no seria altra que la d’intervenir i influir decisivament en reformes legislatives favorables per a les empreses gasístiques englobades en l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals (AGGIM)».
Per a això, segons les resolucions consultades, AGGIM hauria contractat Equipo Económico, abans Montoro Asociados i des del 2016 Global Afteli, però que a la web del qual continua dient-se amb la primera denominació. La interlocutòria a què ha tingut accés aquesta redacció precisa que es tracta de «societats els membres de les quals estarien exercint càrrecs al més alt nivell del Govern, Administració Central i Autonòmiques, creant una xarxa d’influències sobre alts càrrecs i funcionaris del Ministeri d’Hisenda per a l’obtenció de beneficis» per als seus clients.
Imputats
En una altra resolució del desembre del 2022, a la qual també ha accedit aquesta redacció, l’Audiència rebutja el recurs presentat pel fiscal contra la pròrroga del secret de les actuacions, que s’havien mantingut en sigil des que es van obrir les diligències el juliol del 2018 i després d’imputar quatre persones el desembre del 2021. Precisament en aquest punt el tribunal aprofita per fer una estirada d’orelles al ministeri públic al dir-li que «no arriba a entendre el motiu» pel qual si els imputats eren sospitosos des de l’inici de les indagacions, com argumenta, «la fiscalia no va interessar la corresponent imputació en moments anteriors».
El tribunal respon amb l’«extrema complexitat» que presenta el procediment no només «des del punt de vista tècnic jurídic, sinó també i prèviament investigatiu, en vista de la naturalesa dels fets investigats, les seves múltiples derivacions, la dificultosa ramificació de les indagacions, els molts implicats, les complicades formes d’operar, els mètodes subrepticis i els mecanismes de protecció» utilitzats per «qui presumptament comet un il·lícit penal mirant d’assegurar la seva impunitat».
A això, l’Audiència suma que encara falta «una contundent tasca d’anàlisi de l’ingent i complex material confiscat» un any abans, que «de fet pot ser l’origen de múltiples investigacions derivades», adverteix la resolució. A més de la documentació intervinguda de manera casual en una entrada i registre realitzada a la seu de l’empresa Messer Ibérica de Gases, a la localitat de Vila-seca, el magistrat i la Fiscalia Anticorrupció han realitzat una sèrie de requeriments que han contribuït a augmentar la documentació a analitzar.
Notícies relacionadesEntre ella figuren correus electrònics intercanviats entre alts càrrecs de l’Agència Tributària mentre Montoro era al capdavant d’Hisenda en els quals es feia referència a la situació fiscal de diferents persones. En el seu cas, segons les diferents fonts consultades per aquesta redacció, no tant per beneficiar-los, sinó més aviat perjudicar-los, segons les diverses fonts consultades per aquest diari i els documents a què hem tingut accés.
La instrucció del procediment ha sigut agitada. Tant que la fiscal adscrita al cas, Carmen García Cerdá, va haver de plantejar un article 27 de l’Estatut Fiscal per deixar patent el seu desacord amb l’ordre donada pel seu superior, el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, de no practicar certes diligències en el procediment en relació amb els correus electrònics intervinguts i que ella entenia necessàries. Sotmès l’assumpte a la junta de fiscals, 19 dels seus membres van recolzar Luzón i cinc García Cerdá.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs