Baròmetre de setembre

Enquesta CIS: El PSOE avantatja en dos punts el PP en el primer sondeig després de les eleccions generals

Enquesta CIS: El PSOE avantatja en dos punts el PP en el primer sondeig després de les eleccions generals
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) després de les eleccions generals reflecteix que el començament de la legislatura i el camí cap a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo està beneficiant més el PSOE que el PP. Només dos mesos després dels comicis que van guanyar els populars, el CIS insisteix a situar els socialistes dos punts per davant del PP. Pedro Sánchez aconseguiria ara el 33,5% dels vots, 1,8 punts més que a les urnes, i Feijóo es quedaria en el 31,7%, 1,3 punts menys.

L’altre canvi que vaticina l’enquesta respecte del resultat electoral és que Sumar superaria Vox per tot just vuit dècimes, tot i que les dues formacions retrocedirien. La coalició de Yolanda Díaz obtindria l’11,9% dels sufragis, quatre dècimes menys que en els comicis, i el partit de Santiago Abascal n’aconseguiria l’11,1%, 1,3 punts menys.

L’últim baròmetre mensual del CIS es va publicar el 13 de juliol, 10 dies abans de les eleccions legislatives. Aquest estudi situava el PSOE 1,4 punts per davant del PP, amb un suport estimat del 31%, set dècimes per sota del que els socialistes es van anotar a les urnes. Per contra, per als populars el CIS va calcular menys suport del que finalment va rebre, ja que davant el 29,6% que li atorgava el sondeig, va aconseguir un 33,05% i es va col·locar 1,3 punts per davant de Sánchez.

Notícies relacionades

Aquell baròmetre de juliol també va subestimar el suport electoral de Vox, que va aconseguir un 12,39% dels vots i se li havia calculat un 11,7%. En el cas de Sumar va ser al revés, ja que del 15,5% que li augurava el CIS es va quedar amb el 12,31%.

El baròmetre de setembre es fa públic en vigílies del debat d’investidura de Feijóo, que acudeix a l’examen del Congrés amb 172 suports (del PP, Vox, Unió de Poble Navarrès i Coalició Canària), davant els 178 ‘no’ de la resta de partits.