La gestió de l’aigua

El PSC reclama al Govern que deixi de fer «demagògia barata» amb la sequera i ofereix col·laboració

El PSC reclama al Govern que deixi de fer «demagògia barata» amb la sequera i ofereix col·laboració

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Amb els temps polítics subjectes al compàs d’una investidura que es cou a foc lent entre Madrid, Barcelona i Waterloo, l’agenda catalana més enllà del referèndum i de l’amnistia té a veure amb problemes com la sequera o el funcionament dels trens. Mentre el mutis s’imposa en les negociacions que manegen socialistes i independentistes, el PSC continua la seva estratègia de desgast i, alhora, mà estesa al Govern de Pere Aragonès a costa de la seva gestió. Equilibris fruit de la vocació d’arribar a la Generalitat i, alhora, de ser el principal abanderat de les necessitats de Pedro Sánchez.

Aquest joc de contrapesos, de tensar sense trencar la corda, d’exercir d’ariet i alhora projectar-se com a possible suport, és el que maneja Salvador Illa i el que aquest dimarts, una vegada més, ha escenificat en unes jornades a la seu del PSC per abordar amb alcaldes i experts el problema de l’escassetat d’aigua. El líder dels socialistes catalans ha demanat a Aragonès que deixi de fer «demagògia barata» amb aquesta qüestió «externalitzant culpes més enllà de l’Ebre» o als ajuntaments i sense un àpex d’«autocrítica», però també ha allargat la mà davant les futures mesures que s’hagin de prendre en matèria de restriccions i inversions.

Ho ha dit amb la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), María Dolores Pascual, com a convidada especial a l’acte, un organisme a qui el Govern ha acusat en els últims mesos de «falta de planificació» per fer front a la sequera, així com de tenir sota les seves competències la capacitat de prendre mesures que no estaven al seu abast. De fet, després de la dura decisió de tancar el Canal d’Urgell el mes d’abril passat, la Generalitat va començar a reclamar tenir veu en les decisions que es prenguin a les conques de l’Ebre, en mans de la CHE.

El contrast amb l’agenda d’Aragonès

Si aquest dilluns el president lluïa la posada de llarg de l’acord de claredat per perimetrar les condicions d’un referèndum que tant el PSOE com el PSC rebutgen totalment, el líder dels socialistes catalans ha buscat el contrast amb una de les qüestions que considera que el Govern no ha prioritzat prou. «Cal fer política útil, i ho dic amb tot el respecte per qui encara crea cortines de fum», ha assegurat en velada referència al referèndum que encapçala Aragonès.

Notícies relacionades

Illa ha tornat a posar èmfasi en la «col·laboració» entre administracions, moment en què ha tornat a supurar la bretxa oberta amb els municipis quan el Govern va anunciar que es multaria els ajuntaments que incomplissin amb les restriccions fixades. La picabaralla va ser tal, que la primera cimera de partits per abordar l’escassetat d’aigua va acabar en fracàs i va obligar l’executiu d’ERC a renegociar el seu decret de mesures amb el PSC i Junts al Parlament. «La dinàmica ha de ser de col·laboració i no de confrontació, una cosa que costa molt d’arrencar a Catalunya», ha deixat caure.

El propòsit de les jornades a la seu del PSC, ha dit, és recopilar informació per contribuir a trobar solucions. «Mà estesa al Govern, però també una demanda: que governi, que es prenguin decisions i que s’estigui més per la feina», ha etzibat Illa conscient que és probable que el president es vegi obligat a aprovar més mesures sobre l’aigua. I tot i que no ha pronunciat la paraula ‘investidura’, en una setmana en què el Senat serà l’escenari d’un debat sobre l’amnistia polaritzat pel PP i Aragonès, el líder del PSC ha deixat anar un «aquí res es trenca» i una petició de «confiança» que val tant per a la interlocució per a la presidència de Sánchez, com per a la cooperació davant la sequera per molt de mala gana que sigui.