El Govern planta el PP al Senat per debatre l’amnistia del procés

ZIPI

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central no pensa acudir dijous a la cita aprovada pel PP al Senat, on té majoria absoluta, perquè tots els presidents autonòmics debatin l’amnistia del procés que els col·laboradors de Pedro Sánchez negocien amb ERC i Junts a canvi del seu suport a la investidura. La portaveu de l’Executiu central en funcions, Isabel Rodríguez, ha sigut l’encarregada d’anunciar la plantada a la convocatòria, que ha definit com un intent per part dels conservadors d’«augmentar la crispació». 

Els tres mandataris socialistes (l’asturià Adrián Barbón, el castellanomanxec Emiliano García-Page i la navarresa María Chivite) tampoc acudiran a aquesta cita. El mateix farà el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu. En canvi, sí que participarà en la trobada el president, Pere Aragonès, segons ha anunciat el Govern aquest dimarts. 

«El Govern central no participarà del que sens dubte està fent el PP, que és una instrumentalització d’una comissió important. Havent sigut el senyor Alberto Núñez Feijóo president autonòmic, sembla mentida que la redueixi a una simple tasca de contribució a aquesta crispació en la qual està assentat», ha assenyalat després del Consell de Ministres Rodríguez, que ha demanat al líder del PP que es «calmi» i «aprengui a gestionar la seva frustració». 

En aquest sentit, la portaveu de l’Executiu central ha remarcat que fins al 27 de novembre, dia en què es convocaran de nou eleccions generals si Sánchez no ha sigut reelegit pel Congrés, hi ha temps. per segellar la investidura. Però Rodríguez, en la mateixa línia que la resta d’alts càrrecs socialistes, no ha donat cap pista sobre les negociacions amb l’independentisme català, especialment amb Junts, la peça més difícil d’encaixar. Dues setmanes després que el seu líder fos nomenat pel Rei candidat a la presidència del Govern central, el PSOE continua instal·lat en el silenci. 

La Cambra alta com a ariet contra l’Executiu

Notícies relacionades

El PP, mentrestant, es mou al Senat. Gràcies al seu control absolut de la Cambra alta, els conservadors van convocar la setmana passada una sessió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per debatre un únic punt: l’«aplicació efectiva dels principis d’igualtat davant la llei de tots els espanyols i de solidaritat entre les comunitats autònomes». Sota aquest títol, el partit de Núñez Feijóo obre la porta a tractar qualsevol assumpte. En especial, la negociació entre Sánchez i els partits independentistes catalans d’una amnistia del procés independentista viscut a Catalunya la tardor del 2017.

Els conservadors han deixat clar que volen convertir la Cambra alta en un ariet contra l’Executiu. Fa dues setmanes van aprovar una moció per reprovar Sánchez per la seva negociació amb els independentistes. Aquest dimarts han tornat a repetir aquesta mateixa maniobra a l’impulsar una altra iniciativa en la qual es manifesta que «la convivència democràtica i la consecució d’un ordre econòmic i social just» no es podrà assolir «mai» mitjançant la negociació amb formacions polítiques liderades per «persones acusades i fugides de la justícia o condemnades per actes d’extrema gravetat contra l’ordre constitucional», amb referència a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, entre d’altres.