Les bases del Consell de la República avalen la reforma de Puigdemont amb un 76% de vots
1
Es llegeix en minuts
EFE

Les bases del Consell de la República han avalat amb un 76,5% de ‘sí’ la reforma de l’organisme impulsada per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per reestructurar la seva Assemblea de Representants, ha informat aquest dimarts l’organisme en un comunicat.

El Consell de la República, un espai parainstitucional que presideix Puigdemont des de Bèlgica després de la seva fugida per l’1-O, està format actualment per l’Assemblea de Representants –una mena de parlament paral·lel– i el mateix Govern del Consell i té per objectiu difondre el procés sobiranista a l’exterior.

La reforma de Puigdemont, ara avalada per les bases, planteja que l’Assemblea estigui formada per dues cambres amb funcions diferenciades: una cambra amb representació dels consells locals per deliberar sobre les «accions» del Consell a Catalunya per «controlar» el territori, i una altra orientada a «elaborar legislació republicana», en la qual participarien «experts».

Fins ara, era la mateixa Assemblea la que elegia el president del Consell, tot i que després d’aquesta reforma seran les bases les que el votin directament.

La consulta, que s’ha portat a terme de l’11 al 16 d’octubre, ha tingut una participació del 6,53% sobre un cens de 90.481: el ‘sí’ ha aconseguit el 76,5% de vots; el ‘no’, el 19,5%, mentre que un 4% hi ha votat en blanc.

Notícies relacionades

En el comunicat, el Govern del Consell ha agraït la seva participació a totes les persones que han votat i ha assenyalat que el resultat permetrà «avançar cap a un consell millor, més fort i més eficaç.»

La reforma del Consell de la República va suscitar les crítiques d’una trentena de membres de l’Assemblea de Representants, que van acusar l’exconseller Toni Comín d’haver emprès una «deriva autoritària».