Consulta a les bases

El Consell de la República vota si Puigdemont ha de bloquejar la investidura de Sánchez

El Consell de la República vota si Puigdemont ha de bloquejar la investidura de Sánchez

Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Donaria joc per a un gag del programa d’humor polític ‘Polònia’, de TV-3: el Consell de la República, que lidera l’expresident Carles Puigdemont, podria decidir demanar als partits que bloquegin la investidura de Pedro Sánchez. Si és així, seria Puigdemont qui, amb el vestit del Consell, s’hauria de telefonar a si mateix, negociador i líder moral de Junts, per demanar-li que abandoni el diàleg. A això, ell mateix es respondria, previsiblement, que moltes gràcies per la proposta, però que una cosa és el Consell i una altra Junts, i que el partit opina que ha de continuar intentant l’acord. Jocs a part, aquest dimarts el que sí que comença és una consulta a les bases del Consell perquè decideixin si s’ha de promoure aquesta ingovernabilitat espanyola.

«¿El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l’Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?», indica la pregunta que hauran de respondre els afiliats, que són ara mateix 103.000 (només voten els que estan al corrent de pagament, uns 80.000, segons fonts del Consell). Es tracta d’una iniciativa individual, d’un associat, que va aconseguir el mínim d’avals (una mica més de 1.000) per poder sotmetre la pregunta a votació.

Resultat sense efectes

Notícies relacionades

La votació és telemàtica i es pot portar a terme durant una setmana. Si venç el ‘sí’, les conseqüències seran més simbòliques que reals. No hi haurà cap partit, inclòs Junts, que se senti obligat a deixar de negociar amb el PSOE. L’únic que pot generar aquest eventual resultat és una certa pressió interna en el partit del mateix Puigdemont per part dels partidaris de repetir les eleccions generals o de posar unes condicions molt més exigents a Sánchez. Però fonts de la direcció del Consell han confirmat que no, que la votació –que no ha promogut Puigdemont ni el seu nucli de seguidors de la direcció del Consell– té cap efecte concret.

Tensió interna

La situació interna del Consell és tensa. Un grup d’integrants de l’anomenada Assemblea de Representants (un grup intern de 130 persones creat a manera de Parlament intern en contraposició a la direcció de Puigdemont) va emetre un comunicat molt crític acusant l’equip de Puigdemont i en concret l’eurodiputat Toni Comín, vicepresident, de portar a terme una gestió autoritària i poc democràtica. Puigdemont va respondre tancant files amb Comín. I aquesta votació sobre la investidura revela, també, l’existència d’un grup intern molt crític fins i tot amb la posició negociadora que ha adoptat Puigdemont. De fet, Comín ha emprès una reforma interna d’aquest Consell per deixar sense poder efectiu l’Assemblea interna i així reconduir les discrepàncies internes i poder gestionar aquest organisme amb cohesió.