El PP torna a utilitzar el Senat per denunciar la negociació de Sánchez amb els independentistes

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

No han passat ni vuit dies des que el PP va fer servir la seva majoria al Senat per reprovar la negociació de Pedro Sánchez amb els partits independentistes, i els conservadors ja han registrat una nova iniciativa en la mateixa línia. Canvien les paraules, però no el fons de les crítiques. Així, amb el rodet dels seus 143 senadors, els populars aconseguiran aprovar en un pròxim ple una altra moció contra el president del Govern per posar en boca del Senat que la concessió de l’amnistia a ERC i Junts «perjudica seriosament i lesiona la dignitat dels espanyols com a ciutadans lliures i iguals».

Aquest dimecres, el portaveu del grup parlamentari del PP al Senat, Javier Arenas, va registrar un nou text en el qual es manifesta que «la convivència democràtica i la consecució d’un ordre econòmic i social just» no es podrà assolir «mai» mitjançant la negociació amb formacions polítiques liderades per «persones acusades i fugides de la justícia o condemnades per actes d’extrema gravetat contra l’ordre constitucional».

Les crítiques al PSOE no es queden aquí. En la moció arriben a denunciar un «radical gir estratègic» dels socialistes al pactar amb partits nacionalistes per garantir la seva «supervivència política». Fins i tot, apunten al «decreixent suport electoral obtingut» del PSOE, cosa que és completament falsa, ja que en les eleccions del 23J van obtenir gairebé un milió de vots més que en les de novembre del 2019. No obstant, al tenir una majoria absoluta, la moció serà aprovada sense dificultats.

Els antecedents

Aquest moviment dels conservadors va en la línia del que va explicar el mateix president del Senat, el popular Pedro Rollán, aquest dimecres, quan va defensar que la Cambra alta té «algunes competències» per «buscar les pessigolles al Govern». En una entrevista a la cadena COPE va citar comissions d’investigació i la dilatació del procés d’aprovació d’algunes lleis, com pot ser la hipotètica llei d’amnistia. Segons Rollán, la Cambra alta es troba davant una «oportunitat històrica» de «ser més rellevant» per als espanyols.

De moment, la setmana passada van aconseguir impulsar la moció que va reprovar Sánchez per la seva «negociació» amb els partits independentistes de cara a aconseguir la seva investidura. Tot i que no té repercussions legals, l’aprovació d’aquest text va suposar que el Senat, com a institució, remarqués que és inadmissible «l’atorgament polític de privilegis» i que «els responsables de delictes puguin obtenir algun tracte de favor guiat per interessos exclusivament partidistes».

Notícies relacionades

Aquest dimecres, els populars van anar un pas més enllà i van convocar la Comissió General de Comunitats Autònomes perquè els presidents autonòmics puguin debatre la setmana que ve sobre «l’aplicació efectiva dels principis d’igualtat davant la llei de tots els espanyols, i de solidaritat entre les Comunitats». És a dir, sobre l’amnistia. La cita tindrà lloc mentre es desenvolupen les negociacions de Sánchez amb els partits.

La resposta

Els socialistes ja van denunciar la setmana passada que el PP posi en marxa «els plens del Senat al servei de l’oposició del senyor [Alberto Núñez] Feijóo» al promoure l’«autovotació» de les seves mocions. A més, la portaveu del PSOE, Eva Granados, va remetre una carta al mateix Rollán reclamant la seva neutralitat i sol·licitant que abandoni la seva actitud partidista.