Govern i PSC xoquen pel ritme de compliment dels pressupostos amb els del 2024 pendents

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els uns treuen pit d’haver posat en marxa o finalitzat el 96% de les mesures pactades. Els altres manifesten «decepció» pel ritme de compliment. Les lectures del Govern i el PSC sobre com progressa l’execució dels pressupostos del 2023 és antagònica. Així es constata després de la reunió que han mantingut les dues parts aquest dilluns al Palau de la Generalitat, una trobada de seguiment dels comptes del 2023 que s’ha produït sense que hagin començat les converses per als del 2024, els que garantirien al president Pere Aragonès poder esgotar la legislatura. I queden dos mesos i mig perquè acabi l’any. Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez impacten de ple en el calendari de l’Executiu català, que assumeix que no tindrà pressupostos abans de finals d’any.

Si es va al detall de les xifres que posa cadascú a sobre de la taula, del total de 281 mesures pactades, segons el Govern, n’hi ha 224 en marxa, 44 de finalitzades i 13 pendents d’iniciar-se. I d’aquestes 13 que encara no s’han activat, asseguren fonts de Presidència, 6 depenen de l’Estat i no es poden executar «fins que el Govern espanyol mogui fitxa». Com a exemple citen obres del corredor mediterrani o de Rodalies, el traspàs de les quals és una de les reclamacions en què continua insistint ERC per donar el seu ‘sí’ a la investidura.

L’optimisme del gabinet d’Aragonès topa frontalment amb l’anàlisi de situació que fa el partit de Salvador Illa. «No compartim la falta d’autoexigència i l’externalització de responsabilitats que aplica el Govern per justificar la paràlisi de determinats projectes», han etzibat en un comunicat. Es pot dir que el PSC coincideix que les mesures finalitzades són 44, tot i que adverteixen que el ritme «no és l’adequat», ja que això suposa un 16% del total. En el balanç del primer trimestre, els acords executats eren 31, un 11%.

«Aquest no és el camí»

«El resultat de la reunió ha sigut decebedor, aquest no és el camí», conclouen els socialistes, que critiquen als republicans que no s’hagin facilitat «ni explicacions satisfactòries» ni «cap documentació» sobre el nivell de compliment dels pressupostos. No obstant, en les últimes setmanes el PSC no ha deixat d’apressar el Govern perquè es comencin a negociar ja els comptes del 2024. Sense anar més lluny, en el debat de política general i en plena tasca del PSOE per amarrar el suport dels independentistes per a la investidura, va tornar a allargar la mà i oferir la seva «col·laboració» malgrat considerar que l’Executiu «ha fallat».

Una predisposició que també van demostrar els Comuns, partidaris de teixir una aliança estable amb socialistes i republicans en totes les institucions. Els de Jéssica Albiach, que es van reunir dimarts de la setmana passada amb el Govern, també manifesten decepció amb el grau de compliment del pacte a aquestes alçades. «És un Govern en tràmit: impulsen les mesures que només representen actuacions administratives, però tot el que requereix un impuls polític es queda a la nevera», asseguren fonts d’En Comú Podem. La seva radiografia apunta que els tres àmbits en els quals s’està punxant especialment són vivenda, salut i planificació ecològica.

Notícies relacionades

Com a exemple posen que no s’ha desplegat la llei de barris verds –aprovada fa un any–, no s’han climatitzat les escoles, no s’ha impulsat el dentista públic ni elaborat el registre de grans propietaris per impulsar inspeccions i sancions. Per contra, lamenten que es «prioritzi» la construcció del quart cinturó, que va ser fruit d’un «acord extrapressupostari» amb el PSC, per sobre del compliment d’altres compromisos que sí que són dins del marc dels comptes. Per ara, la Generalitat ha firmat amb el Govern el protocol per a la B-40 entre Sabadell i Terrassa, però no encara el conveni. Tampoc s’ha posat en marxa la comissió d’estudi sobre l’augment de la capacitat de l’aeroport del Prat, una altra de les grans patates calentes que estan en l’aire.

El xoc del Govern amb els Comuns i el PSC no sembla ser el millor preludi per negociar els comptes del 2024. Aquesta negociació encara no té data d’inici, però tard o d’hora arribarà perquè Aragonès ja ha dit en més d’una ocasió que espera aprovar-los. A més, malgrat que el president assegura que compta amb Junts, la CUP, el PSC i els Comuns com a socis potencials, només els partits de Salvador Illa i Jéssica Albiach han donat senyals d’estar disposats a arribar a un acord. Això sí, primer hauran de resoldre les diferències sobre els comptes d’aquest any.