Aragonès veu «lluny» la investidura per la falta d’avanços en el traspàs de Rodalies

Albert Hernández / Acn

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que ni l’amnistia ni la reedició de la taula del diàleg estan garantides, el principal problema en les negociacions entre ERC i el PSOE per desencallar la investidura és la qüestió del traspàs de Rodalies. Així ho ha explicat el president Pere Aragonès aquest dilluns en una entrevista a TVE. Preguntat per l’estat de la negociació, ha avisat que el president Pedro Sánchez no té garantits els vots republicans: «Som lluny especialment en un apartat que no és menor, que és com millorem el finançament dels serveis públics a Catalunya. El traspàs de Rodalies».

Rares vegades en una negociació el president es pronuncia amb tanta precisió sobre l’estat de les converses, però aquesta vegada no ha pogut ser més clar. El principal problema ara és que «el PSOE no s’està movent» en la qüestió dels trens. La petició de la Generalitat en aquest àmbit és que vol el traspàs integral de la competència –ara la gestiona parcialment, ja que els combois, les vies i les catenàries continuen sent de titularitat estatal– i, a més, ho vol amb una dotació pressupostària que garanteixi inversions per millorar el servei. El president no n’ha donat una xifra, però al seu dia ERC va fixar que eren un mínim de 4.000 milions.

Amb aquesta petició, Aragonès ha volgut llançar l’avís que per al seu Govern i el seu partit la negociació no només té les dues carpetes del procés –amnistia i referèndum–, sinó que també ha de tenir una carpeta social centrada sobretot en Rodalies i en la «reducció del dèficit fiscal». La importància d’aquest tercer àmbit de la negociació l’ha definit així: «Això no afecta els 1.400 represaliats –condemnats i investigats a causa del procés–. Afecta tota la ciutadania de Catalunya». La impressió que es desprèn de les seves paraules és que la negociació va per llarg. Aragonès ha parlat de «setmanes» i no ha volgut fixar més límit que el que marca la llei per evitar una repetició electoral –finals de novembre–.

Una amnistia completa

Una amnistia completaSobre la carpeta de l’amnistia, Aragonès també ha entrat en detalls. Per a ell ha de basar-se en la llei que els independentistes van portar al Congrés fa dos anys i l’admissió a tràmit de la qual va ser denegada. Així, ha citat dos requisits: el primer, que s’amnistiïn tots els condemnats des del 2013, i així també inclouria càrrecs sentenciats per la consulta del 9 de novembre del 2014 –com l’expresident Artur Mas–.

Notícies relacionades

En segon lloc, també ha exigit una exoneració completa. És a dir, que per exemple Carles Puigdemont i Oriol Junqueras puguin tornar a ser candidats –si així ho volen– en les pròximes convocatòries electorals. «Han de tenir tots els seus drets civils i polítics plenament restaurats». A més, s’ha mostrat partidari de no amnistiar els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil investigats per les càrregues de l’1-O.

La manifestació: «Un fracàs»

El president ha tornat a qualificar de «fracàs» la manifestació aquest diumenge a Barcelona contra l’amnistia i s’ha mostrat convençut que no paralitzarà la consecució d’aquesta mesura de gràcia. «Hi haurà amnistia i hi haurà avanços en els drets i llibertats de Catalunya», ha conclòs. Es refereix als avanços per aconseguir un referèndum. És la carpeta de la negociació de la qual ha donat menys concrecions. El president ha insistit que no es tracta de tancar els termes d’una consulta, sinó que el PSOE accepti que hi pugui haver una «negociació» en els pròxims quatre anys. «Som molt conscients que no serà d’un dia per l’altre», ha concedit.