Procés d’investidura

La campanya ultra contra Felip VI culmina la seva segona fase amb insults renovats

La campanya ultra contra Felip VI culmina la seva segona fase amb insults renovats

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La campanya de la ultradreta contra el Rei en les xarxes socials ha culminat la seva segona fase amb una nova viralització de l’insult ‘felpudo’, amb el qual agredeixen el cap de l’Estat. 

Després que Felip VI encarregués explorar la formació de govern a Pedro Sánchez arran del fracàs de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, la temperatura de la reacció ha pujat durant les últimes 48 hores. Al començament d’aquest segon apedrec, el Monarca va encarnar un ‘trending topic’ (concepte destacat) a X (Twitter) que, al cap de dos dies i ramificat en els termes ‘Rey’, ‘Felip VI’ i ‘felpudo’, va arribar a un punt culminant a les 9.25 de dimecres amb 137.700 publicacions o missatges. El dimarts 3 d’octubre, el concepte ‘Felpudo VI’ havia sigut per si sol ‘trending topic’ total en aquesta xarxa social a Espanya.

Els actors d’aquesta campanya han passat de les amenaces de les quals fa dues setmanes va informar aquest diari a consagrar la ruptura de la ultradreta amb la figura del rei Felip, fins al punt que es fa probable que el 12 d’octubre, dia de la festa nacional d’Espanya, en la desfilada militar de Madrid xiulin el Rei els mateixos que habitualment esbronquen Pedro Sánchez en aquesta cerimònia, en una escena de crispació que seria inèdita des de la restauració de la monarquia.

La lapidació de Felip VI esquitxa ara també la reina Letizia, que titlla de ‘roja’ una franja menor d’aquesta veta d’opinió pública. Els seus promotors han intraduït també l’insult ‘traidor’. Alguns d’aquests missatges superen el quart de milió de visites, com els de l’agitador Infovlogger, en altres moments ovacionador de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Cap font en la Seguretat de l’Estat percep impuls estranger darrere d’aquesta campanya, si bé propagandistes de la narrativa del Kremlin hi participen. Ho fan més en canals de webTV i pòdcasts que a X o Facebook. En aquest corrent revolt emergeixen també nombrosos espontanis que es diuen seguidors de Vox o, fins i tot, algun dirigent orgànic local.

Dues narratives

La ultradreta insulta el rei Felip mentre l’extrema dreta treballa altres narratives més agressives: la de vincular el Monarca amb una suposada conspiració mundial globalista a l’ombra dels objectius 2030 i la d’agitar els militars amb la suposada preparació d’un comunicat i un «protocol» d’actuació colpista si Sánchez acorda amb Junts –el partit del president escapat Carles Puigdemont– una amnistia per als delictes del procés. 

Les dues narratives –la «traïció» del Rei i les crides als militars– comparteixen espais d’osmosi, però també hi ha divisió en el sector, al deplorar els moderats la febre dels extremistes. En les hores finals d’aquesta última erupció, quan encara cap veu autoritzada de la dreta havia sortit en defensa de Felip VI i el seu paper constitucional, figures com la de l’intel·lectual i exdirigent de Ciutadans Carlos Martínez Gorriarán s’han aixecat contra els increpadors: «El súmmum de la niciesa política, o de la mala intenció, és demanar al Rei que incompleixi la Constitució i faci de Ferran VII traient i posant governs. No sé ben bé si la dreta obtusa vol fer fora Sánchez o carregar-se la monarquia constitucional (com va fer Franco)», contestava a X a Javier Negre, un dels capitostos més famosos d’aquesta campanya.

Notícies relacionades

L’encàrrec del Rei a Sánchez és el punt d’inflexió. Abans, aquest públic consumia una llegenda segons la qual Felip VI havia ordenat a la Guàrdia Reial que expulsés de la Zarzuela Pedro Sánchez quan el va anar a visitar i li va proposar l’amnistia. Ara aquest conte no circula, canviat per un relat de connivència del Rei amb la destrucció d’Espanya.

En aquest marasme del populisme reaccionari en xarxes socials i falsos diaris destaquen noves figures. Abans de la campanya electoral, Chema de la Cierva, fill de ministre franquista, es va fer famós cridant el «‘que te vote Txapote’» en una connexió a peu de carrer de TVE. Ara és un transportista el que encarna el bucle melancòlic de la ultradreta. Gravat suposadament a Suïssa a la suposada cabina del seu camió, amb la bandera d’Espanya darrere, en format de vídeo domèstic per a xats de WhatsApp i TikTok i sota el rètol «‘para mi el Rey a muerto’» (sic), expressa: «El Rei per a mi ha deixat ja de ser el meu rei. Per a mi ara és ja príncep de les galetes de xocolata [...] Ha traït la nació més gran que hi ha hagut en la història».