2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Que no hi hagi cap pas en fals en una negociació de la investidura ja per si mateix d’alta complexitat. O, almenys, cap que pugui ser imputable a una relliscada dels socialistes. Aquest és l’objectiu de la reunió que ha mantingut el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz amb el ‘primer secretari’ del PSC, Salvador Illa. El líder del PSOE busca la màxima «coordinació» amb els socialistes catalans per aconseguir el ‘sí’ d’ERC i de Junts, una «comunicació permanent» perquè no es produeixi cap dissonància entre els dos partits.

La fotografia dels dos dirigents no deixa de ser també una fórmula per posar en valor el rol del PSC, els resultats electorals del qual han sigut determinants perquè Sánchez tingui ara opcions d’amarrar un pacte per continuar a la Moncloa. Illa és un dels principals actius polítics dels socialistes en aquests moments i el principal valedor de la tesi que, amb el líder del PSOE en el Govern, l’independentisme perd força. Des de Ferraz promouen que el PSC tingui un protagonisme com a actor català a l’hora de desbrossar el terreny de l’acord en un moment en què els Comuns intenten guanyar focus com a intermediaris amb ERC i Junts.

Evitar episodis com el del referèndum

Sánchez no vol imprevistos que se sumin als esculls per acordar una llei d’amnistia i Illa són els seus ulls i les seves orelles sobre el terreny. La setmana passada, la proposta de resolució dels independentistes vinculant la investidura a «avenços» en el referèndum va agafar amb el peu canviat els socialistes. Van sortir llavors al pas, en la vigília del fracàs definitiu de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, amb un comunicat conjunt firmat pel PSOE i el PSC –reacció poc habitual– perquè no hi hagués lloc a dubtes que aquesta seria una línia vermella en les negociacions.

Per si no havia quedat clar, el mateix Illa, que feia dies que receptava discreció i prudència, va fer una ronda de declaracions en diferents mitjans de comunicació per posar èmfasi de manera contundent que, de referèndum, res de res. Fins i tot va arribar a advertir als independentistes que el risc que corren és el de tornar a anar a eleccionesen un moment d’erosió a les urnes si no aparquen aquesta exigència.

Notícies relacionades

D’altra banda, és clau per al PSOE que Illa continuï fent equilibris al Parlament malgrat ser el cap de l’oposició perquè no es trenqui la baralla i que ERC, que és qui té el Govern, no tingui arguments per collar més apujant el preu del seu suport a la investidura. I és que, malgrat erigir-se en l’«alternativa» a un executiu presidit per Pere Aragonès amb una minoria insòlita, les necessitats de Sánchez obliguen el PSC a contemporitzar per molt que falti menys d’un any i mig per al final de la legislatura.

Prova d’això és que ni reclamin eleccions ni moció de censura i que, malgrat considerar que el Govern no té rumb, allarguin la mà per acordar els pressupostos del 2024. A cap de les parts se li escapa que el que s’està negociant no és només uns vots a canvi d’una investidura, sinó una majoria estable de legislatura que haurà d’operar en tot moment, començant pels comptes de l’any que ve que haurà d’aprovar el Congrés.