Rovira avisa el PSOE que amb l’amnistia no n’hi ha prou i demana reprendre la taula de diàleg per al referèndum
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre ERC i el PSOE es van agrejar la setmana passada amb l’aprovació al Parlament de la resolució que exigeix a Pedro Sánchez avanços amb el referèndum –i no només l’amnistia– si vol ser investit. Malgrat el malestar que ha generat en els socialistes, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha mantingut aquest dilluns la pressió en el mateix sentit: «No volem investir Pedro Sánchez només amb una llei d’amnistia». En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha insistit que també cal abordar la qüestió del referèndum.

¿Com abordar-la? Rovira ha donat alguna pista més del que havia fet fins ara el seu partit. Segons ella, el PSOE «com a mínim hauria d’assumir el mateix que el 2019». Va ser llavors quan ERC i els socialistes van pactar una taula de diàleg per abordar el conflicte polític i en la qual no estava vetat cap tema, tampoc el referèndum. Allà també van establir que qualsevol eventual pacte s’havia de sotmetre a consulta dels catalans. Així, Rovira no ha volgut anomenar-ho explícitament ‘taula de diàleg’ perquè «se l’ha ridiculitzat molt», però sí que ha considerat que l’esquema ha de ser el mateix: «Hem de poder parlar en una taula de negociació com es vota a Catalunya».

Les relacions entre el PSOE i els republicans no passen pel millor moment i també ha quedat clar en aquesta entrevista. Rovira ha dit que el seu partit està preparat per sentir «tota la setmana» que «ERC no és raonable i que té capricis», però ha avisat que no per això canviaran de posició amb el referèndum. «Que digui que fem rebequeries no ens afecta. Que filtrin als mitjans, que no ens afecta», ha conclòs.

No volem investir Pedro Sánchez només amb una llei d’amnistia

Marta Rovira

Secretària general d’ERC

Tampoc han provat bé a ERC les paraules del líder del PSC, Salvador Illa, en les quals va advertir que tornarà a eleccions si Junts i ERC no retiren el referèndum de la negociació. Per a Rovira és una petició raonable que no hauria d’incomodar ningú, tampoc el socialisme. «El que estem demanant és molt raonable, molt socialdemòcrata i molt socialista», ha dit. Tan convençuda està que les peticions d’ERC –amnistia, referèndum, traspàs de Rodalies i millor finançament– són realistes que s’ha declarat «més socialista que Salvador Illa».

Relacions amb Puigdemont i Asens

Notícies relacionades

Si les relacions amb el PSOE no passen pel seu millor moment, tampoc sembla que siguin molt millors les que manté amb els altres actors de la negociació, Junts i Sumar. Rovira no ha volgut respondre quant temps fa que no parla amb l’expresident Carles Puigdemont per no fer-li un «mal servei» a la negociació. A més, ha criticat obertament Jaume Asens –un dels interlocutors de Sumar– considerant que no està exercint un paper positiu: «Esperava que ens ajudés».

Per no alimentar el relat que amb l’amnistia alguns líders polítics independentistes estarien buscant sortides personals a la seva situació, Rovira no ha volgut parlar de si es veu tornant a Catalunya en tres mesos. «Visc el dia a dia», ha exposat, i ha afegit que si no ha tornat és perquè hi ha una causa oberta a l’Audiència Nacional sobre Tsunami Democràtic que tem que la podria enviar a la presó. Al marge de l’amnistia i el referèndum, també ha recordat que hi ha dues condicions per a la investidura de Sánchez de les quals poc es parla però també són decisives per a ERC: el traspàs integral de Rodalies i aturar el dèficit fiscal.