Després del 23J

Junqueras insisteix a «no renunciar a l’autodeterminació» en plenes negociacions amb el PSOE

El líder dels republicans insisteix a ampliar la base de l’independentisme per obtenir el reconeixement de l’Estat i la comunitat internacional

El referèndum no estripa les cartes: la negociació per a la investidura de Sánchez continua

¿Hi haurà investidura o eleccions? El pronòstic de 14 opinants d’EL PERIÓDICO

Junqueras insisteix a «no renunciar a l’autodeterminació» en plenes negociacions amb el PSOE

Marta Pérez / Efe

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC manté les exigències. «Ni volem ni podem renunciar al dret a l’autodeterminació». Així ho ha afirmat el president d’ERC, Oriol Junqueras, en un acte polític a Igualada durant la vigília del sisè aniversari de l’1-O. L’endemà de l’aliança entre ERC i Junts al Parlament per condicionar els seus 14 vots al Congrés a avenços en el referèndum, i que va provocar el rebuig dels socialistes, Junqueras ha defensat l’amnistia com un pas més en l’«alliberament nacional» i la «construcció de la república».

En aquest sentit, el líder dels republicans ha assegurat que l’amnistia –que continua donant per descomptada– és «necessària» per aconseguir el reconeixement internacional i l’ha apuntat com un pas «imprescindible». No obstant, també ha volgut deixar clar que no es pot renunciar a l’autodeterminació i que el seu partit «ni vol» ni «pot» fer-ho, tot i que també ha fet una crida a eixamplar la base de l’independentisme per obtenir el reconeixement de l’Estat i de la comunitat internacional. «Hem de ser més, no hi ha cap altra alternativa», ha asseverat en aquest sentit.

Notícies relacionades

Unes declaracions que coincideixen amb l’inici formal de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, després del fracàs del líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, i que arriben a les portes de la manifestació per reivindicar l’1-O. Justament, l’altre actor necessari, Carles Puigdemont, ha cridat a la mobilització per «defensar la victòria» i demostrar que no es vol «girar full».

Asens, més «preocupat» per ERC que per Junts

Malgrat que totes aquestes declaracions es poden emmarcar dins de la gesticulació de les negociacions, el dirigent d’En Comú Podem i negociador de Sumar, Jaume Asens, ha titllat d’«error» que es vinculi la investidura a avenços en el referèndum i ha dit estar més «preocupat» pels moviments d’ERC que pels de Junts. «Puigdemont no interferirà. Però estic més preocupat pel que faci i digui ERC que Junts», ha assegurat en declaracions a Rac1.