Puigdemont carrega contra ERC i exigeix no «malvendre» l’1-O «buscant sortides personals»

Jordi IOtix

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el comptador per a la investidura de Pedro Sánchez ja en marxa, l’expresident Carles Puigdemont ha aprofitat el sisè aniversari de l’1-O per posar en valor els set vots de Junts al Congrés, imprescindibles perquè el PSOE pugui formar Govern, però també –i sobretot– ho ha aprofitat per desmarcar-se d’ERC. Així s’ha desprès de la seva intervenció en l’acte organitzat pel Consell de la República i les entitats sobiranistes a la plaça de Catalunya, en què ha exigit no «malvendre» el «punts cardinals» de l’1-O «buscant sortides personals».

A l’espera que aquesta setmana el Rei designi oficialment Pedro Sánchez com a candidat a la investidura, fet que permetrà que el PSOE trepitgi l’accelerador de les negociacions amb ERC i Junts, Puigdemont ha evitat parlar directament de les seves condicions, però sí que ha volgut llançar dos avisos. El primer als republicans, a qui ha volgut deixar clar que no deixaran que es negociï ni es «giri full» en nom seu. I el segon al PSOE, advertint que no es resignaran amb una «pax autonòmica».

Si el cinquè aniversari de l’1-O va arribar en plena ruptura del Govern d’ERC i Junts, amb importants crítiques i esbroncades contra els republicans per la seva estratègia de negociació amb el PSOE, en la sisena commemoració el prisma ha sigut totalment diferent. Els republicans fa anys que transiten pel camí de la negociació amb els socialistes, però ara l’aritmètica parlamentària ha portat el partit de Carles Puigdemont a explorar el mateix camí. No obstant, l’expresident ha volgut marcar distàncies amb l’estratègia negociadora d’ERC.

Així, després que faci dies que els republicans assenyalen aquest canvi d’estratègia de Junts, Puigdemont ha intentat capgirar el relat i ha assenyalat que és ERC qui ha començat una estratègia de «retorn a l’1-O». «Ho vull saludar, amb esperança», ha assenyalat, després d’acusar-los d’haver-lo menyspreat durant els últims anys i d’haver volgut «arraconar» el Consell per la República.

En una videoconferència des de Waterloo davant 4.500 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, l’expresident ha tornat a reivindicar l’1-O com a «fórmula» per arribar a la independència, malgrat no especificar massa bé en què consistiria aquesta estratègia. «La fórmula existeix, només hem de decidir-nos a aplicar-la», ha assegurat, demanant una «confluència de voluntats» perquè l’1-O sigui «més que una data per commemorar».

Esbroncades a Òmnium per l’amnistia

Però la desunió del moviment independentista no s’ha vist només en la duresa del discurs de Puigdemont contra els seus exsocis de govern. També l’han patit les entitats independentistes, que han mostrat opinions dispars sobre l’amnistia. Mentre que la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha assegurat que és una «trampa per blanquejar l’Estat espanyol» i ha instat l’independentisme a declarar la independència des del Parlament el mateix dia que s’aprovi la llei a les Corts; el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha defensat la seva necessitat per «forçar l’Estat» a reconèixer que l’1-O no va ser «un delicte» i ho ha plantejat com una «esmena» a l’estratègia de l’Estat del 2017.

Unes paraules que han arrencat alguns crits d’«amnistia no» i esbroncades de part del públic contra Antich. En la celebració del cinquè aniversari, qui va rebre l’hostilitat d’una part dels manifestants va ser l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui se li va retreure l’estratègia negociadora del seu partit al Congrés dels Diputats.

Discreta assistència d’ERC

Notícies relacionades

Forcadell no ha assistit a la manifestació d’aquest any, a la qual ERC ha enviat una discreta representació, encapçalada per la diputada del Congrés Pilar Vallugera. Abans de començar l’acte, la parlamentària ha volgut reivindicar el paper dels republicans en l’1-O i ha defensat que només un referèndum pactat pot «substituir-lo». «¿Ha quedat clar que ERC estem per la independència i que ho hem estat sempre?», ha preguntat retòricament i amb molta vehemència Vallugera, segurament ja preveient les crítiques que rebrien un cop comencés l’acte.

Justament, a la desunió independentista ja s’ha referit aquest matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha aprofitat el sisè aniversari de l’1-O per demanar a Junts anar de bracet en les negociacions amb els socialistes. En una declaració institucional amb motiu del sisè aniversari de l’1-O des de Fonollosa (Bages), un dels municipis on la Guàrdia Civil va actuar per evitar la votació, Aragonès ha tornat a assenyalar que l’amnistia és necessària per «culminar el final de la repressió, però ha assegurat que per si sola no resol el conflicte polític. En aquest sentit, ha tornat a demanar un nou referèndum i que el resultat sigui «respectat i implementat».