Junts reclama un canvi de rumb al Govern d’Aragonès: «rectificació o eleccions»

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya ha llançat una esmena a la totalitat al Govern d’ERC i al lideratge del seu president, Pere Aragonès, sense arribar a reclamar formalment un avanç electoral imminent. La tesi del partit de l’expresident Carles Puigdemont és que l’Executiu d’Esquerra no té rumb i lideratge i, per tant, la conclusió, en paraules del líder de les files postconvergents, Albert Batet, es resumeix a reclamar una «rectificació» i un «canvi de rumb» o, altrament, la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya.

En el seu discurs en el debat de política general, Batet ha exigit al cap del Govern que es desmarqui de l’estratègia negociadora d’ERC amb els socialistes oferint-se com a alternativa. La resposta d’Aragonès ha sigut situar Junts a la dreta del terreny de joc i qüestionar la seva lleialtat quan era al Govern.

La invectiva de Batet era l’esperada i ha sigut dura, sense matisos ni portes obertes al pacte, en els dos àmbits que sustenten el Govern d’Aragonès: la gestió i l’autogovern. Respecte al primer, el diputat de Junts ha parlat d’un Executiu «sense visió de futur ni gestió del present». «No sabem si per deixadesa, incompetència o voluntat pròpia», ha dit. Batet ha repassat qüestions com la crisi de les oposicions, la sequera o les problemàtiques relatives a l’educació. «No sabem on van, sempre són en el ‘sí, però així no es va enlloc», ha rematat.

«Falta d’ambició nacional»

Quant al procés, Junts també ha retret al Govern falta d’«ambició nacional». «No té la valentia de portar al Parlament el seu acord de claredat i explicar-lo, com el seu pacte per a la reforma del Codi Penal», ha etzibat el postconvergent sobre l’estratègia independentista. «Ja hem vist el que els han fet a vostès, volem garanties per endavant», ha afegit el parlamentari de Junts sobre l’estratègia negociadora d’ERC a Madrid. «S’ha fet més en quatre setmanes que en quatre anys», ha dit en relació amb les peticions que va situar el seu partit per votar a favor d’una mesa progressista al Congrés presidida per Francina Armengol.

La conclusió de tot això és l’exigència d’un «cop de timó» i un «canvi de rumb» en la gestió i en el procés. Altrament, Batet ha apuntat la necessitat d’avançar les eleccions catalanes, que, a tot tardar, s’han de celebrar el febrer del 2025. No les ha reclamat formalment sinó només si no es porta a terme aquest gir al Govern. Tot això reiterant, al llarg del discurs, que Junts ofereix una «alternativa» de gestió eficaç i d’actitud sobiranista quan es compleix un any de la seva sortida del Consell Executiu.

Aragonès passa comptes

Notícies relacionades

En la seva resposta, sense perdre les formes, Aragonès ha qüestionat l’actitud de Junts: «És inèdit en la història del parlamentarisme, vostès van anunciar una moció de confiança al Govern del qual formaven part sense avisar-ne el president», ha sentenciat. També ha disseccionat l’espai postconvergent: «El seu espai ha governat la Generalitat en 34 dels últims 43 anys. Bé, un espai que en els dies parells reivindiquen i en els senars diuen que és una cosa nova». Tot això per atacar l’estratègia del partit de Puigdemont al territori: «Els exconsellers d’ERC no van a veure alcaldes del territori per posar-hi línies de molt alta tensió d’una empresa privada». I finalment ha aprofitat el discurs de Batet sobre fiscalitat per ubicar Junts a la dreta política al costat del PP en matèria socioeconòmica.

Aragonès ha receptat a Batet «prudència i humilitat» i de nou ha mostrat «mà estesa» a Junts per teixir una estratègia de negociació conjunta en relació amb el PSOE i el Govern central perquè «tenim el mateix objectiu» de cara a la reelecció de Pedro Sánchez.