El PSOE compta segellar a l’octubre el pacte d’investidura i formar Govern

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La princesa Elionor de Borbó, hereva de la Corona, jurarà la Constitució el 31 d’octubre al Congrés dels Diputats. El dia escollit és qualsevol cosa menys casual. Coincideix amb el moment exacte en què la filla de Felip VI arribarà a la majoria d’edat. Però també hi ha motius polítics de molt més abast. La data, que va ser pactada per la Casa del Rei, l’Executiu en funcions i la presidenta de la Cambra baixa, Francina Armengol, també obeeix a l’escenari que projecten els socialistes en aquell moment. Els col·laboradors de Pedro Sánchez compten que llavors, al cap de poc més d’un mes, hauran segellat el pacte d’investidura amb Sumar, ERC, Junts per Catalunya, Bildu, el PNB i el BNG. Fins i tot creuen que ja s’haurà portat a terme la formació del Govern, que serà de nou de coalició, aquesta vegada entre el PSOE i la formació que lidera Yolanda Díaz. 

Els socialistes, expliquen fonts de la direcció del partit, dibuixen el següent escenari temporal. Dilluns i dimarts de la setmana que ve, una vegada Alberto Núñez Feijóo hagi rebut previsiblement aquest divendres el ‘no’ definitiu del Congrés, el cap de l’Estat convocarà els grups parlamentaris a una nova sessió de consultes per explorar la governabilitat d’Espanya i nomenarà Sánchez candidat a la Presidència del Govern. El líder socialista explicarà a Felip VI en la seva reunió al palau de la Zarzuela que està en disposició d’aconseguir els suports necessaris per ser reelegit i que vol intentar-ho, un missatge similar al que ja li va transmetre al Monarca en la primera ronda d’audiències, el 22 d’agost. 

I a partir d’aquí, la negociació amb els aliats potencials entrarà en una nova fase. Les converses amb els nacionalistes i independentistes catalans, bascos i gallecs no s’han aturat durant aquest mes en què l’aspirant oficial a la Moncloa ha sigut Feijóo. Però Sánchez accelerarà els contactes una vegada hagi rebut l’encàrrec del Rei. Els socialistes tenen previst convocar la setmana que ve reunions formals amb les formacions a què apel·len per aconseguir la investidura. Sánchez, mentrestant, se centrarà en el seu paper institucional, dins de la presidència espanyola de la UE, amb la seva participació en el Consell Europeu extraordinari que se celebrarà a Granada el 4 d’octubre.  

La tercera o la quarta setmana

L’entorn de Sánchez continua sense tenir clar si el debat d’investidura tindrà lloc durant la tercera setmana del mes vinent (la que comença el dia 16) o la següent. Depèn de com vagin les negociacions. Però el desig està clar: reelecció i formació de Govern el mes que ve. Fonts d’algunes de les formacions a què apel·la Sánchez per aconseguir la seva investidura confirmen que el PSOE ja els ha fet arribar el missatge que vol imprimir velocitat al pacte. 

La peça més complicada d’encaixar continua sent Junts per Catalunya, amb l’amnistia, que probablement no s’anomenarà així en la norma que reculli aquesta mesura, al centre del debat. Però els col·laboradors del president en funcions, que aquest dimarts va rebutjar donar la rèplica a Feijóo en la primera jornada de la fallida investidura del líder del PP, contemplen cada vegada amb més optimisme el possible acord amb la formació de Carles Puigdemont. 

Notícies relacionades

Fonts de la direcció socialista creuen que els postconvergents ja han interioritzat que la carpetada judicial al procés no pot estar aprovada abans de la investidura, com exigien fins ara. També consideren que Junts acceptarà esquivar la unilateralitat. No tant a través d’una declaració oficial en la qual es comprometin a no tornar a aquest camí, sinó per la via dels fets. La mateixa negociació, indiquen, és una mostra que estan disposats a «girar full» de l’esdevingut a la tardor del 2017. Però queda la incògnita de si aquesta controvertida mesura, que tant rebuig provoca en la vella guàrdia del PSOE, s’aplicarà o no al mateix expresident de la Generalitat, que ja ha deixat clar que no busca solucions «personals». 

En qualsevol cas, els socialistes volen afanyar-se i evitar portar la negociació al límit, fins al 27 de novembre, dia en què si no hi ha investidura es convocarien automàticament nous comicis. La repetició electoral, asseguren, està cada dia més lluny.