Debat al Congrés

Feijóo no aconsegueix convertir la seva investidura en un cara a cara amb Sánchez sobre l’amnistia

Feijóo no aconsegueix convertir la seva investidura en un cara a cara amb Sánchez sobre l’amnistia

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La primera jornada del debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats ha començat amb un primer discurs del líder del PP dirigit a agradar al seu grup i al de Vox i una sorpresa: Pedro Sánchez ha decidit no regalar a l’ara cap de l’oposició un cara a cara sobre l’amnistia als dirigents del procés i ha encarregat la rèplica a un altre diputat. L’elegit ha sigut Óscar Puente, exalcalde de Valladolid. Puente va deixar aquest càrrec el maig d’aquest any malgrat haver guanyat les eleccions perquè una aliança del PP i Vox li va arrabassar la vara de primer regidor. Un cas semblant al de Feijóo, que va vèncer en les generals del juliol, però té al davant una possible coalició del PSOE, de Sumar, dels nacionalistes i dels independentistes que permetrà a Sánchez continuar a la Moncloa.

«De guanyador a guanyador», s’ha burlat Puente poc després d’arribar a la tribuna, per equiparar la seva situació a la de Feijóo. L’elecció del diputat socialista ha enfadat el PP. De fet, Feijóo ho ha vist com una intervenció d’‘El club de la comedia’. El dirigent conservador ha recordat que Sánchez li va demanar sis debats en la campanya electoral i que aquest dimarts, segons la seva opinió, ha demostrat que «no és capaç de fer el segon». Ho ha dit perquè en el primer i únic cara a cara al juliol, el que es va celebrar al plató d’Atresmedia, Feijóo es va imposar clarament al dirigent socialista. «¡Covard! ¡Covard!», han cridat els parlamentaris del PP contra Sánchez.

Segons l’opinió de l’expresident de la Xunta, el líder del PSOE «no s’ha atrevit a parlar» perquè no vol aclarir «què farà amb l’amnistia» ni comentar les paraules d’aquestes últimes hores del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les quals reclama un referèndum d’autodeterminació.

El polític gallec ha evitat entrar en els detalls relatats per Puente, que ha tret l’hemeroteca de diverses dècades: des del Pacte del Majestic, amb el qual els populars van cedir competències a CiU el 1996 perquè José María Aznar pogués arribar a la Moncloa, fins als suposats sobresous cobrats en diner negre pel PP, passant per les «mentides» del PP per implicar Espanya en la guerra de l’Iraq. Puente ho ha rematat amb la fotografia de Feijóo amb el ‘narco’ Marcial Dorado, amb el qual va compartir diverses vacances als 90.

Notícies relacionades

Puente gairebé no ha entrat en la lletra petita del pla per a Espanya que havia presentat al matí el cap dels populars, que ha començat el seu discurs carregant contra l’amnistia que exigeix Carles Puigdemont a Sánchez per votar-lo. Segons Feijóo ell és un home de «principis» i no està disposat a cedir davant aquesta petició dels independentistes catalans. «Tinc al meu abast els vots per ser president del Govern», ha arribat a dir. La frase ha arrencat les rialles al grup socialista, Sumar i altres grups parlamentaris. Segons fonts de la Moncloa, aquesta idea és fal·laç, perquè, si Feijóo concedís l’amnistia als dirigents del procés amb comptes pendents amb la justícia, potser podria guanyar els 7 suports de Junts, però perdria automàticament els 33 de Vox.

Per la força d’ultradreta (qualificada com a «unitària» per Feijóo en un moment de discurs) ha pujat Santiago Abascal a la tribuna i ha començat amb una primera pulla al líder del PP. Ha dit que no es burlaria d’aquesta investidura fallida de Feijóo ni diria que li havien donat un cop de mà a Sánchez o li havien regalat un baló d’oxigen. «Tot això és el que van dir quan nosaltres vam fer una moció de censura», s’ha queixat Abascal respecte a la posició del PP.