Nogueras trasllada al Congrés les exigències de Puigdemont però evita fixar l’amnistia com a condició d’investidura

Nogueras trasllada al Congrés les exigències de Puigdemont però evita fixar l’amnistia com a condició d’investidura

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha aprofitat la seva intervenció en la sessió d’investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, per pressionar el PSOE davant la possible investidura de Pedro Sánchez. Nogueras ha utilitzat gairebé la totalitat del seu temps per reproduir les condicions al PSOE expressades per Puigdemont en una conferència recent. La diputada, amb tot, ha remarcat la idea del «reconeixement» de la identitat catalana, l’existència d’una mediació per a l’eventual negociació de legislatura i l’avenç de dues carpetes, la de l’autodeterminació i la de l’autogovern. Però ha evitat fixar terminis per a la llei d’amnistia, qüestió en la qual no ha abundat.

El no al PP, per «anticatalà»

Nogueras ha carregat d’entrada contra Feijóo i el PP definint-lo com un partit «anticatalà», contrari a l’autogovern i el progrés de Catalunya i aliat de Vox, a més de «contrari a millorar els drets de les persones». I va ratificar el vot contrari al candidat popular i «a Aznar, Rajoy, els felipes –Gonzàlez i Felip VI–, a Guerra i a tots els zombis de la transició que surten de caça cada vegada que creuen que la seva pàtria corre perill».

Però la portaveu de JxCat es va centrar en el PSOE davant les negociacions d’investidrua amb Sánchez una vegada fracassi la investidura de Feijóo. I va advertir, com va fer Puigdemont a Brussel·les, que la clau és el reconeixement de Catalunya i que la dificultat de la negociació és «l’enorme dificultat d’encarrilar en setmanes una negociació que s’ha oblidat de considerar necessària durant sis anys». «Avui no existeixen les condicions», ha remarcat Nogueras parafrasejant constantment Puigdemont.

«L’amnistia no resoldrà el problema»

I la clau del missatge de la diputada és que «amb això [la millora de l’autogovern] i tampoc amb l’amnistia es resoldrà el problema de fons, no hi ha una recepta autonòmica per resoldre els problemes». Per això, Nogueras va posar l’accent en el «reconeixement nacional de Catalunya i el seu dret d’autodeterminació, fer realitat la decisió del referèndum de l’1-O de convertir Catalunya en Estat independent en forma de república i només un referèndum acordat podria substituir el mandat de l’1-O».

Notícies relacionades

Nogueras ha remarcat que en l’eventual negociació –amb mediació entre les dues parts, va recordar– ha d’avançar en dos àmbits en paral·lel: el de l’autodeterminació i el de la millora de l’autogovern. «Les condicions de Junts no han canviat, són públiques i les mateixes per a tots, veurem si algú està disposat a acceptar-les i complir-les», ha conclòs Nogueras, en un discurs íntegrament en català en virtut del canvi del reglament del Congrés per permetre l’ús del gallec, el basc i el català.

La resposta de Feijóo

Feijóo ha atacat Junts i ERC pel seu descens electoral. I pel que va qualificar de «cacicada» a l’accedir a tenir grup parlamentari gràcies al PSOE. El candidat del PP ha criticat Junts en contraposició amb l’antiga Convergència i Unió i ha reclamat a Nogueras que no qualifiqui el PP d’«anti-Catalunya» perquè es tracta d’una falta de respecte als votants del PP a Catalunya. També ha aprofitat per carregar contra Pedro Sánchez després d’escoltar el discurs d’ERC i Junts perquè o ell o aquests partits «menteixen» a la Cambra. «Avui hem vist una vegada més per què el senyor Sánchez no va voler parlar», ha afegit. A partir d’aquí, ha enarborat el discurs de la «Catalunya real» i els «problemes» dels catalans davant les tesis independentistes.