Negociacions d’investidura
El PSOE veu en la «pugna» entre ERC i Junts un dels principals esculls per a la reelecció de Sánchez
Quan van segellar a mitjans d’agost amb ERC i Junts el pacte per elegir Francina Armengol president del Congrés i fer el primer pas cap a la investidura de Pedro Sánchez, els negociadors del PSOE van dir que el més difícil, amb diferència, havia sigut buscar un «equilibri» entre les contrapartides als republicans i als postconvergents. Els dos partits catalans, va assenyalar l’entorn del líder socialista, amb prou feines es parlen entre si i es miren sempre amb profund recel. Un mes després d’aquell acord, l’escull es manté. El PSOE ha de mesurar cada pas per no transmetre que prioritza el partit d’Oriol Junqueras sobre el de Carles Puigdemont. I a la inversa.
«La pugna entre ERC i Junts dificulta el pacte. Estan veient qui capitalitza cada avenç. En el fons, la governabilitat a Espanya els importa relativament. El que els importa de veritat és qui té l’hegemonia a Catalunya. [Pere] Aragonès ha de posar en valor el treball d’ERC aquests cinc anys, i l’afany de Junts és demostrar que ERC no ha aconseguit res en tot aquest temps. Aquesta és la pugna», va explicar aquest dimarts un dels principals col·laboradors de Sánchez.
Els socialistes acabaven de rebre una bona notícia. El Congrés havia aprovat per majoria absoluta la presa en consideració de la reforma que permetrà l’ús «sense limitacions» del català, l’eusquera i el gallec. Es tractava d’un pas històric, una cosa que no s’havia produït en aquestes gairebé cinc dècades de democràcia, i alhora suposava un nou reconeixement a les possibilitats que el president en funcions sigui reelegit. L’arribada de les llengües cooficials a la Cambra baixa era una de les contrapartides que van aconseguir republicans i postconvergents a canvi de recolzar Armengol. El bloc sobre el qual el PSOE vol construir la investidura (Sumar, els dos partits independentistes catalans, Bildu, el PNB i el BNG) havia tornat a votar unit.
I no obstant, la pugna entre republicans i postconvergents va tornar a ser present. Just abans que comencés el debat parlamentari, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va donar per fet que ja existia un acord amb el PSOE per a l’amnistia del procés, el complex afer sobre el qual basculen les negociacions d’investidura. «Estem convençuts que l’amnistia, igual que l’ús del català, forma part ja de l’acord que firmem», va dir Junqueras, en al·lusió al pacte que va fer que Armengol fos presidenta de la Cambra.
Els col·laboradors de Sánchez van desmentir amb rotunditat la tesi de l’exvicepresident de la Generalitat, que van atribuir, de nou, a la seva batalla amb Puigdemont. «ERC i Junts estan tot el dia mirant-se de perfil. És molt incòmode per a tothom. Per a ells i per a nosaltres», van dir.
L’optimisme
La hipotètica carpetada judicial al procés del 2017 continua sent objecte de negociació, va explicar la direcció del PSOE. No es pot donar ni de bon tros com una realitat «ara mateix». De fet, els socialistes esperen «gestos públics» per part de l’independentisme, sobretot de Junts, en què deixin clar que abandonen les seves «posicions de màxims». Els col·laboradors de Sánchez van evitar aclarir en què consistirien aquests gestos, però van en la línia de relegar la unilateralitat i renunciar a la pretensió que la futura llei d’amnistia, que probablement tindrà un nom diferent, estigui aprovada abans de la investidura del president en funcions.
«Creiem que ho aconseguirem. Els veiem rebaixant posicions. Ells han de girar un transatlàntic», va afegir la cúpula socialista. Junts, al cap i a la fi, amb prou feines ha pactat res en els cinc anys que fa que Sánchez és a la Moncloa. Però el creuer es va movent, assenyalen al PSOE. Des de Nova York, on participa en l’Assemblea General de l’ONU, el mateix president en funcions va remarcar que no contempla la repetició dels comicis generals. Tots els seus plans, va dir Sánchez en una conversa informal amb periodistes, passen per la reedició d’un Govern progressista per al qual donen els números, tal com es va veure en la votació sobre les llengües cooficials al Congrés.
A l’entorn del líder del PSOE cada vegada hi ha més confiança en la seva reelecció. «Res està fet, però la nostra intuïció política ens diu que ells aprofitaran l’oportunitat. No volen eleccions i ara tenen una posició que els permet visibilitat», van explicar. Volen que la investidura, una vegada fracassi l’intent d’Alberto Núñez Feijóo a finals de setembre, tingui lloc al més aviat possible. Si pot ser, a l’octubre, ja amb la mirada posada en els Pressupostos de l’any que ve. «Hi ha molt a negociar», van concloure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Tanca el Casi, l’últim bar sense turistes en la ruta del parc Güell
- Centenars d’ovelletes pels carrers de BCN
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual