Negociació d’investidura

Junqueras dona per fet que hi haurà amnistia i celebra davant el Congrés l’arribada del català

Junqueras dona per fet que hi haurà amnistia i celebra davant el Congrés l’arribada del català

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Oriol Junqueras, president d’ERC, s’ha desplaçat aquest dimarts a Madrid per assistir a una cita molt important: el debat sobre la reforma del reglament del Congrés dels Diputats que hi permetrà utilitzar «sense limitacions» el català, l’eusquera i el gallec. Davant les estàtues dels lleons de la Cambra baixa, mentre era en ocasions interromput per crits de suport o crítica d’alguns vianants, l’exvicepresident ha donat per fet que hi haurà una amnistia sobre el procés com a part de la negociació perquè el seu partit i Junts recolzin la investidura de Pedro Sánchez. 

«Estem convençuts que l’amnistia, igual que l’ús del català, forma part ja de l’acord que vam firmar per la Mesa del Congrés», ha assenyalat el dirigent republicà, amb referència al pacte que va fer possible l’elecció de Francina Armengol com a presidenta de la Cambra. Aquest acord, ha recordat Junqueras, ja parlava del «compromís» de l’«Estat amb la fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les vies legals necessàries». I entre aquestes vies hi ha l’amnistia, ha argumentat Junqueras, que ha demanat al PSOE «no portar la negociació al límit».

Notícies relacionades

Després del segur fracàs de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo a finals de setembre, Sánchez tindrà dos mesos de temps per buscar la seva reelecció. Si no ho aconsegueix, hi haurà repetició electoral. Però Junqueras ha donat mostres de creure en les possibilitats del pacte. 

En qualsevol cas, no ha sigut la negociació amb el PSOE, portada fins al moment amb summa discreció, el que ha portat el president d’ERC a Madrid, sinó el transcendental ple al Congrés. Allà es donarà el vistiplau a la presa en consideració de la reforma que permet fer-hi servir les llengües cooficials, mentre que l’aprovació definitiva tindrà lloc dijous. «Avui és un dia històric –ha celebrat Junqueras–. Per primera vegada milions de persones se sentiran representades en la seva pròpia llengua».