Educació

Belarra a Saragossa: «Els joves demanen més inversió en salut mental i participar en l’agenda política»

La ministra de Drets Socials, amfitriona a la capital aragonesa de la reunió informal ministerial d’Educació i Joventut

Considera que els joves s’han de convertir «en europeistes convençuts»

2
Es llegeix en minuts

La salut mental i la participació són els temes que reclamen els jovesals polítics; i són aquests els que volen posar també el seu gra de sorra per solucionar aquests problemes. Així ho ha assegurat la ministra de Drets Socials Ione Belarra, que ha assegurat minuts abans del començament de la reunió informal ministerial d’Educació i Joventut que se celebra aquest dilluns i dimarts a Saragossa que és un plaer ser-ne «l’amfitriona».

En aquesta primera jornada, el que es vol posar a sobre de la taula com a presidència espanyola que «els i les joves han de sentir que confiem en ells i en elles» i que cal construir un projecte europeu. Per això «impulsarem» aquestes dues accions que volem aprovar en el marc de la presidència espanyola respecte a joventut.

És important, ha dit, perquè moltes vegades «escoltem discursos sobre les persones joves, que els culpabilitzen de la seva situació de precarietat laboral i dels seus problemes de salut mental, problemes que la gent jove «ha posat en el centre del debat».

La reunió que té lloc a Saragossa serveix per enfortir les polítiques europees i la coordinació i la cooperació perquè els joves «estiguin en el centre de les polítiques europees, d’una banda, i de l’altra, siguem capaços de fer-los partícips no només de les seves demandes» sinó que siguin protagonistes en el procés de «presa de decisions» just quan falten nou mesos per a les eleccions europeus.

Per això, confia que en els pròxims dies s’aprovarà dues propostes en el Consell. D’una banda, els que tenen a veure amb els problemes de salut mental i d’«augmentar els recursos» destinats a aquest aspecte perquè ha sigut la gent jove, ha reconegut, la que «l’ha posat en el centre de l’agenda política espanyola i també en altres països». Un altre dels temes essencials és aconseguir que els joves «participin en els processos de presa de decisions de les institucions», ha assenyalat, perquè se sentin «més part d’aquest projecte i es converteixin en europeistes convençuts». Això «no és menor» perquè és una cosa que els joves demanen a través dels fòrums i és que els temes que els afecten «siguin o no importants per a l’agenda europea» i alhora «tinguin més possibilitat de participar» en aquesta agenda, ha dit.

Quant als temps, ha reconegut que «a tots ens agradaria que els mecanismes europeus fossin més ràpids» però ha destacat que el poder d’impulsar un acord en aquesta matèria és el que ens permet avançar en normatives europees que després s’han d’aplicar als estats membre». És, per tant «un pas previ essencial» perquè aquests entenguin que «cal avançar» i des d’Espanya es farà, ha conclòs.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha comentat que falten nou mesos per a les eleccions europees i que la UE vol que els joves participin «cada dia» en la política comunitària i «siguin protagonistes de la democràcia de la UE». «Donem a tots les oportunitats que es mereixen», ha conclòs.

En aquesta reunió informal que se celebra a Saragossa hi participen també la ministra d’Educació en funcions, Pilar Alegría, el titular d’Universitats en funcions, Joan Subirats, i més de 40 ministres i alts càrrecs d’Educació i Joventut d’altres països de la UE.