Negociacions arran del 23J

Asens proposa que Zapatero mediï en les negociacions entre Puigdemont i Sánchez

Asens proposa que Zapatero mediï en les negociacions entre Puigdemont i Sánchez

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jaume Asens, dirigent designat per Yolanda Díaz (Sumar) com a interlocutor amb els partits independentistes, proposa que l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero mediï en les negociacions entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez de cara a la possible investidura del líder socialista i actual president del Govern en funcions.

En declaracions a eldiario.es recollides per l’agència Efe, Asens s’ha referit a les exigències plantejades per l’expresident català, una de les condicions prèvies del qual per negociar és que s’estableixi un mecanisme de mediació per verificar el compliment dels acords.

Per a Asens, això «no ha de ser un problema», només cal buscar «la figura o l’equip que doni confiança als dos costats», ja que «en tota negociació pot ser útil algú que doni fe o que faciliti el diàleg, sobretot quan es parteix d’una desconfiança profunda».

Més enllà del paper que pot jugar Sumar per ajudar a acostar postures, segons Asens, «hi podria haver altres figures útils, com la de Zapatero».

Asens considera que Zapatero «té una imatge i una legitimitat que s’ha guanyat a pols en els últims temps» i és «una persona que té un perfil que podria jugar un rol interessant en la negociació entre Puigdemont i Sánchez».

Una hipotètica visita de Zapatero a Brussel·les per trobar-se amb Puigdemont, ha assenyalat, «seria una imatge que ajudaria», de la mateixa manera que la trobada de la setmana passada de Yolanda Díaz amb l’expresident de la Generalitat «va ser un gest de reconeixement».

«Qualsevol negociació política parteix de la necessitat de reconèixer l’altre, la legitimitat de l’altre, cosa que no vol dir compartir les seves raons, però sí entendre-les com a racionals i legítimes. La nostra reunió a Brussel·les tenia a veure amb aquesta intenció de reconèixer el nostre interlocutor», ha argumentat Asens, a qui Díaz ha encarregat els contactes negociadors amb JxCat i ERC.

La trobada entre Díaz i Puigdemont va ser «una petició de Junts», però Sumar no va tenir «cap problema» a acceptar-la perquè era «un gest de distensió i positiu».

Si ara acudís a Brussel·les algun membre socialista del Govern, segons l’opinió d’Asens, «això permetria normalitzar la situació».

«Venim d’una època que s’ha demonitzat molt Puigdemont, se l’ha presentat com l’enemic número u a Espanya i se l’ha comparat amb el nazisme, i hem de superar aquella etapa de retrets i caricatures sobre Puigdemont», ha insistit.

Notícies relacionades

També s’ha referit al posicionament crític de l’expresident del Govern Felipe González davant una possible amnistia: «Felipe González sembla treballar més per a (Alberto Núñez) Feijóo que el mateix Feijóo. Jo respecto l’opinió de González sobre l’amnistia, però crec que l’opinió que importa és la del Constitucional».

Segons Asens, la qüestió clau de la negociació serà l’«amnistia» als encausats del procés que JxCat i ERC reclamen: «Crec que la investidura girarà al voltant de l’amnistia perquè és la pedra angular de totes les altres coses».