Nova etapa

Podemos busca nou destí a Irene Montero: càrrec en el partit o el Parlament Europeu

El partit prepara l’escenari per a la ruptura, amb l’horitzó de presentar-se en solitari a les eleccions europees de juny

Podemos busca nou destí a Irene Montero: càrrec en el partit o el Parlament Europeu
5
Es llegeix en minuts

Podemos continua treballant perquè Irene Montero perduri com a símbol del partit i valora el nou paper de la dirigent una vegada que acabi la seva etapa en el Govern. La formació obre aquest curs un nou full de ruta on l’objectiu serà marcar perfil propi dins de Sumar després d’haver quedat fortament reduïts en l’espai, amb només cinc diputats. I la seva principal palanca per reivindicar-se i guanyar visibilitat serà precisament la ministra d’Igualtat en funcions, a qui volen mantenir en una posició destacada, sigui mitjançant un càrrec de rellevància a escala orgànica o, a mitjà termini, llançant la seva candidatura per a les eleccions europees del pròxim juny, on ja es planteja l’opció de concórrer en solitari i competir a les urnes amb Yolanda Díaz.

L’últim envit de Podemos a la líder de Sumar passa per exigir que Montero repeteixi com a ministra d’Igualtat en cas de revalidar-se la coalició i sortir investit Pedro Sánchez. Sobre aquesta premissa han plantejat la seva estratègia per a aquest curs, que començaran amb un acte per reivindicar-se davant Yolanda Díaz; una convocatòria que marca la tònica dels pròxims mesos i prepara el terreny per a un escenari de ruptura. El clima de tensió preveu anar in crescendo a mesura que avanci la legislatura, en línia amb les tesis dels morats de mantenir posicions diferenciades dins de Sumar.

Ara plantegen la petició de revalidar la ministra d’Igualtat sabent les escasses possibilitats que té de tirar endavant, en vista del fort desgast que va viure la dirigent per la gestió de la crisi del ‘sí és sí’, en què es va negar a assumir cap responsabilitat per la cascada de rebaixes de penes a agressors sexuals condemnats, culpant jutges i mitjans de comunicació i provocant el malestar no només a les files del PSOE sinó també a la mateixa Yolanda Díaz, que va acabar per apartar-la de les llistes de les eleccions generals del 23 de juliol.

Podemos va acabar segellant l’acord de coalició amb Sumar malgrat denunciar un «acord injust» després del veto de Montero, que no va fer campanya electoral per Sumar. Durant mesos havien jugat amb la possibilitat de situar la titular d’Igualtat com a candidata a les generals, competint a les urnes amb la mateixa Díaz. Mai es va arribar a aclarir si aquesta idea era una mena d’amenaça a Sumar per millorar posicions dins de la coalició o es plantejava com una opció real, perquè l’avenç electoral va precipitar tots els plans. L’escàs marge temporal per a l’acord, les fortes pressions dins del partit i les dificultats per obtenir bons resultats amb el sistema electoral de 52 circumscripcions van portar els morats a integrar-se a Sumar. Malgrat firmar, Podemos no ha desistit en la seva ofensiva contra Díaz.

Montero, ‘casus belli’

I lluny d’apaivagar-se els ànims enmig d’unes negociacions de Govern, les postures estan cada vegada més allunyades. Aquesta mateixa setmana, i tal com va avançar aquest mitjà, Yolanda Díaz va deixar Podemos fora del repartiment de representacions del Congrés, convertint la seva capacitat legislativa aquesta legislatura en un intent d’«invisibilitzar-los», segons es van precipitar a denunciar a Podemos. Els morats també han advertit la dirigent que no ha de donar per fets els seus vots, ja que responen a la direcció del partit i no a la dirigent gallega, al mateix temps en què han demanat estar en la negociació amb el PSOE per revalidar la coalició.

La petició dels morats de revalidar Montero en Igualtat compleix una funció més enllà que es vegi complerta o no. Perquè aquest discurs no només anticipa la importància vital que preveuen per a la dirigent, convertida en la cara més visible del partit després de la sortida de Pablo Iglesias, sinó que el seu rebuig seria un casus bellia l’esquerra del PSOE; un argument de pes per independitzar-se políticament de Sumar, que ja ha criticat la proposta. Malgrat el rebuig de Díaz d’acceptar Montero com a companya en el Consell de Ministres, Podemos s’encarregarà de mantenir viu el debat fins que es conformi el nou Govern, en què ja han demanat ocupar ministeris, adobant el terreny per a una futura ruptura.

Més enllà del seu improbable paper dins d’un futur Govern, dins de Podemos estudien la tesi que Irene Montero es resituï en un càrrec destacat de la formació, que bé podria ser el de secretària general, un càrrec que ocupa ara Ione Belarra, amiga íntima de la dirigent. El partit té pendent de renovar diferents federacions territorials després de la cascada de dimissions després de les autonòmiques del 28 de maig.

Algunes veus apunten que no serien descartables unes primàries de tots els òrgans, no només territorials sinó també a escala nacional, per elegir els seus nous dirigents. Un moviment que legitimaria la nova direcció en el seu nou full de ruta, i després d’esquivar dos grans debats en els últims mesos: un, sobre els mals resultats autonòmics i un altre, sobre la relació que ha de mantenir amb Sumar i la resta de forces a l’esquerra del PSOE.

Un curs de ruptura

Més enllà del paper que ostenti a escala orgànica, hi ha un altre destí que a les files morades atribueixen a l’encara titular d’Igualtat: el Parlament Europeu. Les eleccions europees se celebraran a final de curs, el 9 de juny, i Podemos tindria prou temps per justificar un nou camí en solitari per a aquesta cita electoral, després de no haver-se complert les seves expectatives polítiques dins de la coalició de Sumar.

Notícies relacionades

El partit aprofitaria així la imatge de la ministra a l’aparador internacional, on té una bona acceptació, contra el desgast que sí que ha patit dins de les nostres fronteres. Aquesta empresa també l’ajuda el sistema electoral d’aquesta cita, de circumscripció única, llista tancada i sense barrera electoral. Una fórmula que facilita l’obtenció d’escons i, en últim lloc, l’elecció d’Irene Montero com a diputada a Brussel·les.

En la coalició de Sumar diferents actors donen per fet que Podemos es presentarà en solitari a aquests comicis, i es treballa també sobre aquest escenari. En el dia d’avui, diversos dirigents destacats de la plataforma ocupen un escó a l’Europarlament, com és el cas del seu portaveu, Ernest Urtasun, que aspira a reeditar la seva posició, o María Eugenia Rodríguez-Palop, persona de confiança de Díaz i encarregada d’articular el programa electoral de les generals.