Els comptes del 2023

El PSC apressa el Govern a complir amb els pressupostos després d’haver-ne executat el 55%

La Generalitat està satisfeta de l’impuls de les mesures recollides en un pacte que porta sis mesos en vigor

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 d’un cop d’ull

El PSC apressa el Govern a complir amb els pressupostos després d’haver-ne executat el 55%

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com els escolars que aquests dies reobren els llibres per mirar de recordar en quin punt del relat històric, o de les operacions matemàtiques, es van quedar al juny, el Govern i el PSC han fet balanç del pacte dels pressupostos entre republicans i socialistes que va possibilitar l’aprovació dels comptes d’aquest 2023. El balanç governamental és, com no podia ser d’una altra manera, triomfalista; mentre que els socialistes apressen. «No és dramàtic, però hi ha molt marge de millora», diuen fonts del PSC, després d’analitzar exhaustivament les xifres que els ha fet arribar l’Executiu després de la reunió d’avaluació del juliol.

Per aquesta raó, el partit dirigit per Salvador Illa –reunit aquest dijous i divendres a Viella– demanarà al Govern una nova reunió de seguiment a principis d’octubre i també repetirà la ronda de contactes amb «més de 170 agents socialistes i econòmics que ja van participar en l’elaboració del pressupost» per tal de fer una valoració comuna del compliment.

Segons les dades de l’Executiu, amb data de tancament del 15 de juny, és a dir, als quatre mesos i mig exactes de la firma de l’acord entre Pere Aragonès i Salvador Illa i tres de l’entrada en vigor dels pressupostos pactats, després del seu pas pel Parlament, ja s’han posat en marxa el 75% de les 283 mesures que afecten la tasca de 13 conselleries.

Fins al juliol, segons dades recopilades per EL PERIÓDICO, s’ha executat el 55% dels comptes i s’ha completat un 11% de les accions acordades. Un percentatge anàleg al de les propostes que encara no han començat a caminar. A més, hi ha un 78% de les mesures en curs.

Feminismes i Acció Climàtica, a la cua

L’avaluació del PSC assenyala les conselleries que acumulen més deures pendents. A la cua, i amb molta diferència, hi ha el Departament d’Igualtat i Feminismes, amb només un 25% de pressupost executat; seguit pel d’Acció Climàtica, amb un 36%; i el d’Empresa i Treball, amb un 42%. A més, es dona la circumstància que també són les conselleries que –en termes percentuals– han fet més modificacions pressupostàries i han augmentat més el crèdit, tot i que de forma global és Salut la que més s’ha desviat del pressupost, amb més d’1,7 milions d’euros.

Un punt que els socialistes veuen amb preocupació, ja que calculen que no es podran complir els objectius de dèficit, i que això afectarà directament els comptes de l’any vinent. «No és una bona notícia», remarquen.

Els aspectes polèmics

Quant als aspectes més polèmics del pacte, és a dir, la construcció de la B-40, l’empenta al Hard Rock i la remodelació de l’aeroport del Prat apareixen en l’apartat de ‘projectes a llarg termini’ del Govern. Així, per exemple de l’autovia del Vallès s’assenyala que «s’ha firmat el protocol que garanteix la redacció i finançament del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar». És a dir, l’objectiu que fixava l’acord. «Obra finalitzada», segons l’Executiu.

De l’aeròdrom només se cita l’acord, sense més ni més, i s’assenyala que està pendent de crear-se la comissió Govern-Generalitat que ha d’abordar la qüestió. I del macrocomplex d’oci, l’acord sancionava que «durant el 2022 s’havien de completar els processos relacionats amb l’inici del projecte». Una cosa que per al Govern en el seu informe està «en curs».

Els assumptes pendents

Malgrat la satisfacció del Govern, el PSC opina que l’execució és baixa i són crítics amb les mesures acordades que encara no s’han posat en marxa. De les 281 que incloïa l’acord, 32 ja estan finalitzades i 32 més no s’han iniciat, si bé les 217 restants estan en curs.

El més flagrant, segons el PSC, és que no s’hagin portat a terme les «grans inversions» per pal·liar la sequera, com en el cas de l’estació de regeneració del Besòs i l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera. «Malgrat comptar amb els recursos disponibles, ara la Generalitat delega en el Govern perquè compleixi el finançament d’aquesta inversió», critiquen els d’Illa.

També acusen el Govern d’executar només un 7,9% del programa de suport a la indústria, de tenir «dificultats» per portar a terme els programes de formació de metges i professors, de no haver-se notat encara les mesures per millorar les llistes d’espera en l’àmbit de la Salut ni de la valoració del grau de dependència, a més de veure una execució «lenta» i amb un «ampli marge de millora» en l’àmbit de les renovables.

Com preveia l’acord, s’han fet les pertinents reunions de seguiment entre el Govern i el PSC, en concret, el 8 de març i el 6 de juliol, en què es va repassar l’estat de situació dels acords i l’Executiu «va donar resposta als requeriments d’informació addicional plantejats» pels socialistes, assenyalen fonts de Presidència.

Els pressupostos del 2024

Notícies relacionades

Tot això, a les portes de l’inici de les negociacions dels comptes per a l’any vinent, que el president Pere Aragonès vol abordar «alhora» amb Junts, la CUP, els Comuns i el PSC. Per la seva banda, els socialistes desvinculen l’avaluació de l’acord 2023 de la futura negociació, tot i que avisen que tenen dret a «queixar-se si veuen un compliment fluix» dels anteriors comptes.

Amb tot, descarten vincular els comptes d’Aragonès amb la investidura de Pedro Sánchez i asseguren tenir «predisposició» per parlar amb el Govern i fins i tot fan broma dient que tenen «rampes de tenir la mà tan estesa».