Seguiment dels compromisos econòmics

El Govern assegura que ha complert el 50% de l’acord pressupostari amb el PSC i els Comuns

El Govern i el PSC discrepen sobre el pacte forjat per a les obres de la Ronda Nord del Vallès

Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya i Junts empataria amb una ERC a la baixa

PSC i Comuns pacten la Diputació de Barcelona a l’espera dels independents de Junts

El Govern assegura que ha complert el 50% de l’acord pressupostari amb el PSC i els Comuns

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

A escasses hores de l’arrencada d’una acalorada campanya tant a nivell polític com climàtic, el Govern i el PSC es reuneixen aquest dijous al Palau de la Generalitat per avaluar el grau de compliment del pacte dels pressupostos. El context electoral, més encara quan es tracta de dos dels principals rivals del pols de les generals a Catalunya, no és precisament el més idoni perquè de la trobada sorgeixi una lectura compartida. De moment, l’executiu de Pere Aragonès treu pit d’haver consumat ja el50,2% dels compromisos adquirits amb els socialistes i amb els Comuns.

Destaquen, entre ells, el fet d’haver dotat l’ energètica pública amb una partida de 25 milions, actualitzat l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8% fins a situar-lo en 615 euros mensuals, destinat 110 milions d’euros en l’atenció primària i convocat ajudes per valor de 87,6 milions d’euros per al pagament de lloguers. Però per als que han sigut els seus socis per aprovar els comptes el grau de compliment deixa molt a desitjar. Malgrat haver permès que prosperessin els pressupostos, en les últimes setmanes han acusat ERC de falta de rumb i d’inacció.

A l’espera de la valoració que faci aquest dijous, el PSC ha posat el focus en l’acordat en matèria d’infraestructures i li ha recordat al president que la seva credibilitat està en joc. De fet, just aquesta setmana estava previst que, amb més de tres mesos de retard, el Govern i la Moncloa firmessin el pacte per la B-40 i la transferència de 914 milions per a infraestructures que ERC va arrencar al PSOE a canvi del ‘sí’ als comptes estatals. No obstant, no hi ha data per a la rúbrica i Aragonès i Illa discrepen públicament sobre quants carrils tindrà aquest tram de carretera. Els socialistes afirmen que serà d’«alta capacitat», mentre els republicans ho neguen.

Del Hard Rock a l’aeroport

Amb aquest aspecte en l’aire i amb alt risc de tornar a postergar-se, també arriba amb retard l’aprovació definitiva del pla director urbanístic del macrocomplex del Hard Rock, que s’havia de produir, segons el posat per escrit, abans del 30 de juny. I el PSC també ha fet èmfasi en els últims dies en el fet que ha de començar a encarrilar-se la creació de la comissió tècnica que s’ha d’encarregar de la proposta perquè l’aeroport del Prat guanyi en capacitat, un compromís que hauria de complir-se abans de finals d’any i que tampoc està exempt de discrepàncies. Els socialistes continuen defensant l’ampliació de la tercera pista, mentre que ERC descarta aquest pla.

A aquest memorial de greuges se n’hi suma un més, el del contracte programa entre la Generalitat i Renfe, que continua sense firmar-se. El Govern rebutja pagar a l’Estat els 26 milions que li reclama pels serveis prestats a Rodalies el 2022, al mateix temps que li retreu el mal funcionament del servei per la desinversió acumulada de dècades, una acusació que des del Govern refuten recordant l’increment de recursos destinats l’últim any per millorar la xarxa ferroviària.

Els Comuns retreuen incompliments

Notícies relacionades

I si des del PSC posen el focus en la carpeta d’infraestructures, els Comuns ho centren en les mesures acordades sobre vivenda, salut i planificació ecològica. La reunió del Govern amb el grup que presideix Jéssica Albiach es va produir aquest dimarts i la lectura que fan des d’En Comú Podem és que de les 15 mesures que es van pactar sobre accés a la vivenda encara n’hi ha set –un 47% del total– que no s’han posat en marxa. Citen com a exemple l’ampliació de les possibilitats per adquirir pisos per al parc públic per tempteig i retracte o la unificació de criteris per accedir a una vivenda d’emergència.

També lamenten que no s’han pres les mesures per garantir que els ciutadans obtinguin visita al seu metge de capçalera en un termini màxim de cinc dies des que ho sol·liciten ni s’ha desplegat el dentista públic. I en matèria de planificació ecològica, assenyalen que no s’ha avançat en la instal·lació de plaques solars, en climatització de les escoles o la posada en marxa de l’impost als creuers. A tall de conclusió, els Comuns consideren «especialment greu» que el Govern hagi «prioritzat» la construcció del quart cinturó, que emmarquen en un acord «extrapressupostari» amb el PSC, davant la millora de les carpetes que han posat ells sobre la taula. Amb les espases en alt per les eleccions del 23 de juliol, el més insòlit seria que hi hagués lectures compartides.